ep archivo   el gobierno de aragon lanza ayudas para las pymes de comercio minorista que superan los
GOBIERNO DE ARAGÓN - Archivo

Les petites i mitjanes empreses espanyoles van aconseguir facturar 2,3 milions d'euros de mitjana durant el darrer any. Això suposa 350.000 euros més en comparació amb els 1,96 milions de mitjana dels dotze mesos previs, un increment interanual de més del 18%. Així ho recull l'informe Salut financera de la pime espanyola al primer semestre de 2022 elaborat per la plataforma de tecnologies financeres per a pimes Trinios.

L'estudi, que analitza més de 82.000 factures de pimes espanyoles de fins a 178 treballadors, reflecteix una recuperació generalitzada d'aquesta part del teixit empresarial espanyol durant l'últim any. Així, l'informe recull un augment en el nombre mitjà de clients que té una pime, amb un portfoli de 204, un 25% més en comparació amb la dada de tancament del primer semestre del 2021, quan era de 163. Això compensa el descens a les vendes mitjanes a cada client, que va passar de 37.000 a 32.300 euros, una caiguda a doble dígit del 12%.

Segons Julián Villalba, Corporate CRO a Trinios, “l'últim any les pimes espanyoles han aconseguit facturar més, sobreposant-se a la difícil conjuntura macroeconòmica derivada de l'impacte de la guerra o la crisi de matèries primeres. Això ha estat possible gràcies al fet que moltes han diversificat la seva cartera de clients, però també amb un context en què hi havia un gran flux de diners i finançament l'origen del qual està, moltes vegades, en els préstecs concedits per creditors institucionals”.

Tot i el bon comportament que les pimes espanyoles han tingut al llarg del darrer any, la seva salut financera podria haver estat encara millor. Segons detalla l'informe, les petites i mitjanes empreses han vist augmentar en un 11% la quantitat deguda a les vendes a crèdit. Si el juny del 2021 estaven pendents de rebre pagaments per valor de 501.000 euros, ara són gairebé de 577.000.

PREVISIONS MÉS CONSERVADORES

Lluny que aquesta situació pugui canviar, des de Trinios apunten que la quantitat a deure a les pimes augmentarà al segon semestre d'aquest any. “El venciment dels crèdits ICO i la reducció de fons de les ajudes europees, sumat a un context de menor consum per la pujada dels tipus i la inflació a doble dígit, apuntarien a un augment de la morositat que probablement afectarà la pime”, indica Villalba.

De fet, la ràtio de deute, indicador que mesura les vendes no cobrades sobre el total facturat per les pimes en els dotze últims mesos, ha crescut progressivament durant els últims cinc mesos del primer semestre d'aquest any. Si el febrer del 2022 se situava al 30%, al mes de juny passat ja estava al 33%. Aquesta tendència alcista no té res a veure amb el que va passar el 2021, quan la ràtio de deute va baixar fins a vuit punts percentuals. Concretament, va passar del 47% el febrer del 2021 al 33% el mes de juny.

“Si aquestes previsions es compleixen, moltes pimes buscaran mètodes de finançament alternatius amb què assegurar de manera més ràpida i senzilla la seva salut financera a curt termini”, explica. “Recórrer a vies tradicionals, com demanar un crèdit al banc o optar per finançament provinent de les administracions públiques, serà més lent i complex especialment davant del repte de gestionar les renovacions dels préstecs ICO que ocuparà el focus d'atenció del sector financer”, conclou Villalba.

contador