bancoscblinea

El sector bancari espanyol s'enfronta a unes condicions operatives més febles per la guerra, però es beneficiarà del millor context macroeconòmic, amb un creixement de l'economia del 4% malgrat l'encariment de l'energia. Aquesta és una de les principals conclusions de Moody's en la seva anàlisi sobre les entitats del nostre país i com afronten el 2022 després dels esdeveniments geopolítics que han sacsejat el mercat.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

"L'entorn operatiu és estable, ja que la recuperació econòmica continua. El conflicte militar a Ucraïna ha debilitat les perspectives econòmiques a causa de l'augment significatiu dels preus de l'energia i les limitacions existents a la cadena de subministrament. No obstant això, el PIB real d'Espanya continuarà creixent a un sòlid 4,0% el 2022, superant altres grans economies europees, després d'una forta contracció el 2020 (-10,8%) i una recuperació més feble del que s'esperava el 2021 (5,1%)", expliquen aquests experts.

L'entitat de qualificació creditícia basa també la teoria en la millora esperada del mercat laboral, que donarà suport a les finances dels prestataris del sector privat. Així mateix, el nostre país s'enfronta a un "risc limitat" d'una possible interrupció del subministrament energètic per l'escassa dependència del petroli i del gas russos.

"Els bancs espanyols es beneficiaran d'una demanda de préstecs més gran a les llars, però la demanda de crèdit a les empreses serà més moderada", anticipen a l'escrit, ja que alguns dels crèdits amb garantia estatal emesos el 2020 segueixen sense utilitzar-se.

Preveuen que els tipus d'interès de la zona euro pugin des dels nivells actuals "ultrabaixos" en resposta a l'alta inflació, reforçant els marges d'interès nets dels bancs, amb la qualitat dels actius de les entitats pràcticament "estable".

"Esperem que el sector s'enfronti a pressions sobre la qualitat dels actius per l'augment dels tipus d'interès i el ressorgiment de la inflació, que va assolir una taxa anual del 9,8% al març del 2022. Els dos factors erosionen el poder adquisitiu de les llars i els marges de les empreses, cosa que exerceix una nova pressió sobre els sectors afectats per la pandèmia, com l'hostaleria, l'oci i el transport, en què el volum de negoci es manté per sota dels nivells de 2019", argumenten.

De fet, el deteriorament més lleu del que s'esperava durant la crisi del coronavirus ha provocat que les entitats tinguin una gran quantitat de reserves per a pèrdues, cosa que els protegiran contra les noves pressions de risc dels actius.

Alhora, la cartera de préstecs a les llars es comportarà millor que la d'empreses després d'un rendiment poc afectat en expirar les moratòries de reemborsament dels préstecs.

EL CAPITAL, ESTABLE; GUANYS DE RENDIBILITAT, LIMITATS

"Esperem que les ràtios de capital dels bancs espanyols, que han augmentat substancialment des del 2020 com a resultat de la resposta reguladora a la pandèmia, es mantinguin pràcticament sense canvis", expliquen, encara que assenyalen que "les ràtios d'alguns grans prestadors que planegen distribuir capital per sobre dels objectius a través de la recompra d'accions disminuiran moderadament”.

Les entitats continuen tenint "còmodes matalassos" per sobre dels requisits mínims de capital regulador.

Mentrestant, els guanys de rendibilitat seran limitats. Argumenten que la major part del recuperat el 2021 va ser per part de la reducció de costos de provisions i als sòlids ingressos per comissions.

"El sector es beneficiarà de la pujada dels tipus d'interès, perquè està molt exposat als préstecs a tipus variable, però com que aquests préstecs es revaloren majoritàriament anualment, els guanys de rendibilitat seran graduals", assenyalen.

Alhora, la guerra a Ucraïna tindrà com a conseqüències al mercat certes turbulències que afectaran la gestió d'actius, mantenint-les per sota dels nivells assolits el 2021. Les entitats espanyoles se segueixen esforçant per reduir el cost en sucursals i personal, però l'elevada inflació i les inversions en tecnologia de la informació compensaran qualsevol millora de la rendibilitat final.

FINANÇAMENT I SOLIDESA

"La dependència del sector del finançament de mercat sensible a la confiança és relativament baixa, i els bancs han utilitzat en el passat les condicions favorables de finançament de mercat per completar en gran mesura les reserves de deute per a l'absorció de pèrdues, tal com exigeix ​​la normativa "MREL" de la UE", sentencien.

Des de Moody's sostenen que les entitats espanyoles tenen un ampli accés al finançament i la liquiditat a través de les grans bases de dipòsits de clients, que han crescut durant la pandèmia. Alhora, aquests factors ajuden a aïllar-les de qualsevol enduriment de les condicions de finançament del mercat com a conseqüència del conflicte a Ucraïna.

"La gran quantitat d'actius líquids dels bancs espanyols ajudarà a compensar el risc de refinançament associat al seu considerable endeutament en el marc del programa d'Operacions de Refinançament a Llarg Termini amb Fins Específiques (TLTRO) del Banc Central Europeu", afirmen.

Per tot això, la mitjana de qualificació dels 14 bancs que estudien a Moody's és d''A3', amb una qualificació creditícia bàsica de 'baa2'. Tot i això, el millor comportament de BBVA i Santander hi té un gran pes. Eliminant l'efecte de les dues grans entitats, les notes són de 'Baa1' i 'baa3', respectivament.

contador