• L'incompliment dels terminis suposava una multa d'un milió d'euros per dia de retard
  • L'associació espanyola culpa les empreses saudites pel seu mal treball durant la primera fase de la construcció
  • Tres de les cinc estacions estan sense acabar, així com els sistemes de senyalització i el balast dels rails
ep tren avetalgo perla meca-medina
TALGO

El clima de les negociacions entre el consorci 'Al Shula', format per dotze empreses espanyoles, amb el Govern saudita sembla començar a aclarir-se. La inauguració del tren d'alta velocitat que connectarà els 450 quilòmetres que separen les ciutats sunnites de Medina i la Meca es produirà el 31 d'agost, després de la incapacitat de l'associació de complir els terminis establerts per obrir la línia al març. Davant l'incompliment, les sancions signades avançaven fins al milió d'euros diaris per cada jornada de retard, de manera que des de fa mesos les dues parts es trobaven negociant una extensió dels terminis que sembla haver-se produït finalment, segons ha publicat aquest dilluns El Independiente.

D'aquesta manera, l'últim dia d'agost es convertiria en la tercera data establerta per a la seva obertura des de la concessió del contracte el 2011. El dia triat de manera inicial era l'1 de gener de 2017, però ja al final de 2016 'Al Shula' va aconseguir adquirir una demora de 14 mesos, amb el consorci sempre defensant que aquests retards es devien a situacions alienes a ell, com la consecució de la 'Fase I'. Procés integrat per societats franceses, xineses i saudites, encarregades d'aixecar la plataforma de les vies i les estacions.

Més específicament, tres de les cinc estacions (La Meca, Aeroport de Yeda i Yeda) es troben sense acabar, amb la constructora saudita Bin Laden com a encarregada del seu aixecament en fallida des de 2016. Una situació que el client saudita no va entendre com a suficient i per la qual cosa va amenaçar el consorci amb retirar-li el projecte. Un contracte que superarà els 7.000 milions d'euros incloent-hi els sobrecostos reconeguts i que suposarà el contracte més car signat per empreses espanyoles.

Les negociacions, encapçalades pel ministre de Foment, Íñigo de la Serna, van donar començament al passat mes de gener davant les negatives previsions d'acabar la feina a temps. Unes converses davant les quals el ministre es mostrava segur, després del compliment del consorci dels terminis per a l'inici de les proves de pilotatge abans de la fi del passat exercici, fet que va reforçar la relació del consorci amb el president de la Saudita Railway Organization (SRO).

L'associació encarregada d'aquest 'macroprojecte' està integrada, a més de l'operadora ferroviària pública Renfe, per Adif i Ineco, per les empreses privades OHL, Cobra (ACS), Indra, Consultrans, Copasa, Dimetronic, Imathia i Inabensa. Talgo completa el grup com a subministrador dels trens, un total de 35 trens AVE, a més d'un especial per a la família reial àrab, amb capacitat per a 400 persones.

Noticias relacionadas

contador