gilead logo

El coronavirus no està passant desapercebut als mercats i els principals índexs mundials estan registrant importants caigudes durant els últims dies. L'Ibex, per exemple, s'ha deixat només entre dilluns i dimarts un 6,4%. L'epidèmia està afectant pràcticament tots els sectors, des de les aerolínies fins a les entitats bancàries.

  • 65,27$
  • -2,70%

Fins i tot les farmacèutiques se n'estan ressentint. En un primer moment semblava que serien l'ocell fènix de les cotitzades i que arribarien a treure profit de l'epidèmia; de fet, van arribar a registrar diverses sessions en verd després de la sortida del Covid-19 de les fronteres xineses.

Una situació que no és inusual per a les companyies d'aquest sector, que normalment solen treure benefici d'aquestes situacions. Per exemple, després de la crisi del SARS al 2003 van registrar importants pujades al parquet: Sanofi va avançar prop d'un 20%, GSK ho va fer un 9,6% i Pfizer una mica més d'un 9%.

No obstant això, l'absència d'una vacuna a la vista li està complicant les coses a les farmacèutiques, que estan patint fortes caigudes des de mitjan gener, quan el virus va començar a estendre's per tot el món. Pfizer retrocedeix prop d'un 16,3%, GSK ho fa un 13,41% mentre que les caigudes de Sanofi són una mica menors, d'un 3,37%.

Però tota norma té una excepció i en aquest cas és Gilead. La biotecnològica estatunidenca està disparada, i des del 21 de gener (primer cas registrat als Estats Units) ha avançat una mica més d'un 11%. I és que tot indica que serà un dels seus medicaments, remdesivir, la vacuna contra el Covid.19.

Malgrat que encara es troba a l'etapa d'assajos clínics, els experts tenen moltes esperances posades en aquest medicament. De fet, ja ha obtingut tres patents a la Xina, segons ha informat aquest dimarts He Shimin, subdirector de l'Administració Nacional de Propietat Intel·lectual.

Fins ara la farmacèutica ha sol·licitat vuit patents, tres de les quals han estat aprovades; les altres cinc es troben en procés de revisió. S'espera que els resultats obtinguts dels assajos clínics es publiquin el 27 d'abril. Això significa que queden com a mínim dos mesos fins que es pugui disposar d'una vacuna per al virus.

Aquesta situació és positiva per a Gilead, fins a tal punt que, segons Eduardo Faus, analista de Renda 4, assegura que ha trencat la tendència baixista des de 2015. "A curt termini ha deixat obert un buit alcista en 70 dòlars, el tancament dels quals constitueix una primera oportunitat de compra", assegura l'expert. Actualment està cotitzant a 70 dòlars.

PHARMAMAR, TAMBIÉN EN VERD

Gilead no és l'única que sembla que podria treure beneficis del coronavirus. Pharmamar també ha està pujant durant les últimes setmanes, encara que més discretament; ha avançat prop d'un 2% des que el coronavirus va sortir de la Xina, i una mica més d'un 7% des que va començar l'any.

L'espanyola està desenvolupant un kit per a la detecció del coronavirus. S'espera que estigui disponible durant les pròximes dues o tres setmanes i tindrà capacitat per analitzar simultàniament 96 mostres de pacients en menys de 5 hores.

Serà el primer kit comercial validat amb marca 'CE' i amb capacitat de producció i distribució a tots els hospitals espanyols que ho necessitin, així com als centres hospitalaris xinesos i d'altres països.

Noticias relacionadas

contador