ep cnmc faanala comissio nacional dels mercats icompetncia
EUROPA PRESS - Archivo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha ampliat la incoació a l'expedient sancionador a consultores com Indra o KPMG per la manipulació i el repartiment de licitacions al mercat de serveis de consultoria, segons ha comunicat l'organisme aquest divendres.

A mitjans de juliol, la CNMC va realitzar noves inspeccions i, després d'analitzar la documentació obtinguda, es va acordar ampliar la incoació d'aquest expedient sancionador a les següents empreses: Everis Spain, Factor Idees Integral Services, Gaps Política i Societat, The City Transformation Agency, Hidria, Ciència, Ambient i Desenvolupament, Indra Business Consulting, KPMG Asesores i Uliker. Així mateix, les actuacions es dirigiran a dos directius de l'empresa prèviament incoada Pa Consulting Surcursal Espanya.

La causa de la investigació és una possible infracció de l'article 1 de la Llei de Defensa de la Competència i de l'article 101 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea consistent en un repartiment del mercat de serveis de consultoria en diverses licitacions, principalment públiques, en gran part del territori nacional. L'ampliació de la incoació no prejutja el resultat final de la investigació i es manté vigent el període màxim de 18 mesos des de la data de la incoació inicial per a la instrucció i resolució de l'expedient per la CNMC.

L'expedient es va obrir el 6 de febrer, i en un primer moment les actuacions es van dirigir a 25 empreses

L'expedient es va obrir el 6 de febrer, i en un primer moment les actuacions es van dirigir a 25 empreses i 8 dels seus directius per la seva possible participació en pràctiques que podrien ser contràries a aquests articles.

Segons explica la CNMC, "els acords entre competidors constitueixen una infracció molt greu de la legislació de competència i poden comportar multes de fins al 10% del volum de negocis total de les empreses infractores". A més, recorda que compta amb l'anomenat Programa de Clemència, que permet a les empreses que formen part d'un càrtel beneficiar-se de l'exempció del pagament de la multa, "sempre que aportin elements de prova que possibilitin a la CNMC la seva detecció". Així mateix, pot suposar una reducció de l'import de la multa si aporta significativa relacionada amb una investigació ja iniciada per l'entitat.

contador