ep edificio de iberdrola
IBERDROLA

Iberdrola ha instal·lat la seva primera bomba de calor industrial a la planta de processament d'aus de Grupo AN, situada al municipi de Vicolozano, a Àvila. La instal·lació, que aprofita la calor residual dels grups de fred de la planta, arriba a un Coeficient of Performance (COP) de 10, cosa que equival a una eficiència del 1.000%.

  • 11,54€
  • 0,79%

Concretament, per cada unitat d'energia elèctrica utilitzada, originada a partir de la calor residual dels refrigeradors de la planta (compressors d'amoníac), la bomba de calor subministra 10 vegades aquesta energia en forma de calor. Per a més eficiència, la instal·lació, a més d'eliminar el consum de combustibles fòssils de les calderes, ajuda a produir un estalvi significatiu d'electricitat i aigua en no deixar-la evaporar als condensadors i recuperar-la per escalfar l'aigua necessària per al funcionament de la bomba de calor.

El projecte compta amb el suport dels fons Next Generation a través del Programa d'ajudes per a actuacions d'eficiència energètica a pimes i grans empreses del sector industrial, i ha aconseguit una subvenció d'aproximadament el 30% del cost de la bomba de calor.

“En la transició cap a una economia baixa en emissions és fonamental evolucionar cap a vectors energètics i usos finals més eficients. En aquest sentit, la bomba de calor té un paper clau en la descarbonització dels processos industrials que utilitzen calor a baixa i mitja temperatura en indústries tan importants per al PIB espanyol com l'alimentària o l'agrícola”, afirma José Luis Hernando d'Iberdrola.

Segons Iberdrola, la descarbonització de la generació de calor industrial a través de l'electrificació s'accelerarà als propers anys gràcies a la substitució gradual de les calderes de combustibles fòssils per bombes de calor alimentades per renovables.

"Aquest procés resulta clau en el full de ruta que cal seguir per descarbonitzar l'economia a Europa, on anualment es consumeix aproximadament 1.952 TWh anuals d'energia en processos tèrmics industrials, dels quals a prop del 40% tenen lloc a temperatures inferiors als 200ºC, principalment per escalfar aigua o generar vapor", afegeixen.

Per disminuir les emissions en aquests processos de baixa i mitjana temperatura, la solució passa per l'ús de bombes de calor en combinació amb mesures d'eficiència energètica, mentre que els processos d'alta temperatura es poden resoldre amb l'electrificació hibridada amb un canvi de combustible.

Noticias relacionadas

contador