iberdrola lula brasil

Iberdrola ha signat un acord estratègic amb GIC, un dels principals inversors institucionals del món, per desenvolupar les xarxes de transmissió al Brasil per un total de 2.400 milions de reals brasilers (430 milions d'euros).

  • 12,33€
  • 0,12%

Així ho ha comunicat la companyia espanyola aquest dimecres en una nota, en què confirma que aquest acord suposa avançar encara més en el seu Pla Estratègic 2023-2025. I és que les dues societats coinvertiran en actius operatius de transport (Jalapão, Santa Luzia, Dourados, Atibaia, Biguaçu, Sobral, Narandiba i Rio Formoso), que tenen un total de 1.865 km de línies de transport i una rendibilitat anual de 430 milions de reals brasilers -uns 77 milions d'euros-, amb un termini mitjà de concessió de 25 anys.

Iberdrola, a través de la seva filial al Brasil, tindrà una participació del 50% de la societat, valorada en 1.200 milions de reals brasilers -215 milions d'euros-, i ha detallat que l'operació s'ha realitzat a un múltiple de 13 vegades benefici brut d'explotació (Ebitda).

A més, Iberdrola i GIC han subscrit un acord marc per participar de forma conjunta en futures licitacions d'actius de transport d'energia elèctrica al Brasil, incloent-hi la subhasta prevista per al proper 30 de juny del 2023. GIC es converteix, així, en soci preferent per als actius en construcció i properes subhastes.

L'aliança que han segellat les dues empreses inclou el dret a adquirir una participació del 50% d'altres actius en construcció i operació (Itabapoana, Guanabara, Vale do Itajaí, Lagoa dos Patos, Morro do Chapéu, Estreit, Alt do Parnaíba, Paraíso i Potiguar Sul), que engloben 6.279 km. La retribució anual total d'aquests actius és equivalent a uns 1.300 milions de reals brasilers -uns 233 milions d'euros-.

Un cop executada l'operació, la filial d'Iberdrola al Brasil, Neoenergia, deixarà de consolidar comptablement el deute dels actius operatius, considerats dins del perímetre de la transacció.

GIC, ha explicat Iberdrola, és una empresa líder d'inversió global constituïda el 1981 per garantir el futur financer de Singapur. Com a gestor de reserves de divises de Singapur, GIC adopta un enfocament d'inversió disciplinat i a llarg termini, i es compromet a invertir en solucions crítiques per accelerar la transició energètica. Ara, "la filial brasilera d'Iberdrola comptarà amb un inversor financer amb una reputació única internacional, permetent a l'empresa consolidar la seva aposta ferma pel creixement en el sector de transport al Brasil".

Precisament aquesta transacció s'emmarca en el programa de rotació d'actius no essencials de l'energètica, que "ja s'ha complert al 100% per recolzar el pla d'inversió rècord d'Iberdrola de 47.000 milions d'euros", comenta la companyia.

Com a part del pla d'inversions, es destinaran aproximadament 27.000 milions d'euros a xarxes elèctriques a nivell mundial, cosa que permetrà augmentar el valor dels actius de xarxes gestionats per la companyia a 56.000 milions d'euros als propers tres anys. A més, es destinaran uns 17.000 milions d'euros al negoci de renovables, en què preveu incrementar la cartera en més de 12.000 MW renovables.

Noticias relacionadas

contador