ep archivo   una lampara refleja el importe de una factura el dia en que el precio de la luz ha
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El pla de resposta del Govern a la crisi generada arran de la guerra a Ucraïna i, en concret, les mesures que van encaminades a reduir la factura elèctrica tindran un menor impacte sobre algunes empreses com Iberdrola i Acciona Renovables, a causa de la seva diversificació més gran geogràfica i més exposició en les renovables, segons el darrer informe de Bankinter.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

Els seus experts creuen que els que tinguin una major part de la producció lligada a energies netes es veuran forçades a reduir la dependència del gas de Rússia, cosa que els beneficia al final.

Des de Bankinter destaquen que aquestes mesures van encaminades a reduir els tres components principals de la factura elèctrica: el cost de l'energia, amb la minoració dels beneficis caiguts del cel; els peatges, amb la bestreta de la rendibilitat garantida i subvencions a la indústria electrointensiva; i la càrrega fiscal, amb l'ampliació de la reducció de l'IVA al 10% i la suspensió de l'impost a la generació. Aquests costos seran compartits entre els contribuents, via subvencions o ajuts fiscals, i les empreses elèctriques.

El Govern ha modificat el mecanisme per reduir els anomenats 'beneficis caiguts del cel' de les elèctriques per incloure els contractes bilaterals signats a un preu superior als 67 euros/MWh, quan anteriorment estaven exempts d'aquesta retallada.

D'altra banda, l'Executiu també ha introduït mesures per accelerar la tramitació administrativa dels projectes de renovables, cosa que afavorirà aquells de fins a 75 MW d'eòlica i 150 MW de fotovoltaica.

EL PLA DE 16.000 MILIONS

El Govern va aprovar aquest dimarts el paquet de mesures de resposta a la crisi generada per la guerra a Ucraïna xifrat en 16.000 milions d'euros. Pedro Sánchez, president del Govern, va explicar dilluns que li havia tocat governar amb una "coordenades" complicades, primer una pandèmia i ara una "guerra injustificada" que "només vol una persona", en referència al president rus Vladimir Putin, "però que posa a prova tot Europa". El problema, ha remarcat, és que el conflicte bèl·lic per la invasió d'Ucraïna està tenint conseqüències importants i està provocant "dificultats" als espanyols.

El pla durarà fins al 30 de juny i tindrà un impacte d'uns 6.000 milions d'euros "en ajudes directes i rebaixes d'impostos", i de 10.000 milions més en crèdits ICO per "esmorteir l'impacte de la crisi sobre les famílies i les empreses".

Una de les més destacades, a més de les rebaixes a l'electricitat, és la bonificació mínima de 20 cèntims per cada litre de combustible fins al 30 de juny per a tots els ciutadans.

Així mateix, l'executiu de Sánchez, juntament amb el portuguès, han d'establir un preu màxim per al gas i presentar-lo a la Comissió Europea després que Brussel·les acceptés l''excepció Ibèrica' per poder prendre mesures que limitin l'alt preu de l'electricitat que paguen els consumidors espanyols i portuguesos.

Precisament, el límit al preu del gas ha generat discrepàncies entre els dos partits del Govern. La proposta d'Unidas Podemos passa per situar-ho als 30 euros. Mentrestant, Calviño ha criticat que el seu soci al'Executiu digui en públic quin preu posaria al gas.

Caldrà esperar llavors les properes setmanes per conèixer la xifra. Per part seva, Portugal ja ha dit que és "massa aviat" per precisar el límit i que també retardarà la seva publicació fins que el país hagi format un nou Govern.

Noticias relacionadas

contador