ep planta de iberdrola de hidrogeno verde
NACHO MARTIN

Iberdrola i Trammo han anunciat un acord per a l'exportació de fins a 100.000 tones d'amoníac verd a partir del 2026. El contracte necessitarà la construcció de la primera planta d'amoníac verd al sud d'Europa, que construirà Iberdrola gràcies als fons europeus i suposarà 750 milions d'euros d'inversió.

  • 11,56€
  • 0,13%

Actualment, la companyia multienergètica ja està desenvolupant plantes d'amoníac i metanol verd a Europa, els Estats Units, Austràlia i altres països, però amb aquesta construcció generarà fins a 3.500 llocs de treball, ocupats majoritàriament per treballadors locals. A més, durant la fase d'operació i manteniment el projecte crearà més de 50 llocs de treball.

D'altra banda, l'empresa ha assenyalat que la planta d'amoníac verd "anirà lligada a la construcció de 500 MW de noves energies renovables, ja que l'amoníac verd complirà tots els requisits exigits per Europa", i ha destacat que contribuirà "a la creació d'oportunitats industrials i d'innovació en un mercat en creixement, amb un alt component exportador".

L'amoníac verd produït en aquesta planta serà adquirit i venut per Trammo, que busca descarbonitzar diverses indústries pesades intensives en energia a tot el continent, com els Països Baixos, Alemanya o França.

El projecte pretén engegar el corredor europeu d'hidrogen verd. El sud d'Europa té un gran potencial renovable que permet subministrar energia verda competitiva per descarbonitzar la indústria pesant, d'alt consum d'energia de difícil reducció dels socis europeus. En aquest sentit, Millán García-Tola, director global d'Hidrogen Verd d'Iberdrola, ha recordat que la companyia opera des de fa un any "la planta d'hidrogen verd més gran d'Europa".

D'altra banda, ha assenyalat que reduir les emissions de la indústria lligada a l'amoníac verd "és un repte per als propers anys en què Iberdrola vol implicar-se amb projectes reals", i per això afirmat que ja estan "en converses amb Trammo per veure projectes similars a altres mercats".

L'amoníac verd es pot utilitzar per a la descarbonització d'aplicacions existents, com ara la producció de fertilitzants o les indústries químiques. A més, es preveu un creixement enorme del mercat en nous usos d'aquest producte, com poden ser per a combustible marítim o per fer viable el transport d'hidrogen verd. Quant a aquesta darrera opció, permet reduir en més d'un 40% el consum d'aigua emprat respecte a una planta d'amoníac gris, per la qual cosa resulta important per estalviar-la.

Noticias relacionadas

contador