ep consejero delegadocaixabank gonzalo gortazar 20190508122903
CAIXABANK - Archivo

CaixaBank no cobrarà pels dipòsits als particulars. "Rotundament no", ha assegurat el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, durant la presentació dels resultats del tercer trimestre. L'estratègia és seguir cobrant a les empreses com s'ha fet fins ara.

L'entitat segueix així la línia dels seus competidors, excepte Sabadell. Jaume Guardiola va explicar que és "inevitable" que s'acabi cobrant als minoristes, tot i que creu que serà la dinàmica competitiva la que marqui quan.

Gortázar també ha valorat el pla estratègic que l'entitat va elaborar fa un any. Tot i la situació a Espanya, on s'ha incrementat la tensió política amb els aldarulls a Catalunya, i el complicat context internacional, amb una guerra comercial que cada vegada està més enrevessada, segueix confiant que "és el pla que necessitàvem". Fins i tot avança la intenció d'implantar-lo encara més ràpid. "No ens hem equivocat".

A l'actualitat, la seva rendibilitat se situa al 10,1%, de manera que es mantenen a la zona per assolir l'objectiu del 12% que es van marcar en aquest pla estratègic, tot i que reconeix que l'any 2020 va tenir "un context més difícil". El conseller delegat estima que CaixaBank es troba "al terreny on ens sentim còmodes per seguir avançant". A més, ha volgut felicitar la seva plantilla, que ha aconseguit aquestes xifres tot i que s'ha realitzat una retallada de 2.000 empleats.

CATALUNYA I GOVERN D'ESPANYA

Respecte a la situació a Catalunya, ha fet una crida a la calma. "Aquests episodis no són bons i volem pensar que no es mantindran en el temps". L'impacte d'aquestes protestes, en què s'han atacat oficines de l'entitat, no ha suposat "magnituds rellevants" per a CaixaBank. "La violència mai ajuda", ha insistit.

El panorama per al pròxima any no és molt favorable i podria ser encara pitjor si no s'arriba a un acord de govern després de les eleccions del 10 de novembre. Gortázar ha descartat aquesta opció. "No creiem que sigui un escenari que vagi a succeir". Els polítics "tenen l'obligació" de dialogar i trobar una solució per a Espanya, que es troba en plena desacceleració econòmica. Així i tot, ha descartat que hi hagi una recessió.

CAIXABANK NO TÉ PRESSA PER ANAR A LA SUBHASTA DE TLTRO

CaixaBank, igual que la resta d'entitats espanyoles, va rebutjar acudir a la primera subhasta de TLTRO llançada pel Banc Central Europeu (BCE). I, de moment, no té intenció de participar en la propera que tregui l'organisme ara dirigit per Christine Lagarde. "Ara mateix tenim molta liquiditat i no ens serveix de res", ha destacat Gortázar.

La decisió final encara no està presa, però el conseller delegat ha deixat clar que "hi ha moltes oportunitats per acudir-hi", de manera que "no hi ha pressa". En la seva opinió, és una mesura adequada, "però com a ressort per utilitzar-la quan sigui necessària".

contador