• Manté la seva recomanació de compra al Banc Santander amb un preu objectiu de 4,60 euros
  • Pel 2018, les previsions són més moderades, tot i que reflecteixen una millora de la capitalització bancària
Goldman-Sachs-portada

El banc d'inversió americà Goldman Sachs ha realitzat un informe en el qual analitza la situació dels principals bancs espanyols i les seves previsions per als propers dos anys. Tot i que per aquest any espera una caiguda dels guanys anuals del 12%, la seva previsió pel 2017 és que els sis grans bancs espanyols incrementin els seus beneficis en un 40%.

El banc d'inversió americà és optimista a llarg termini i estima un increment dels beneficis nets del 40% per 2017. Això es justifica a partir d'un augment en el marge d'interessos i dels ingressos per comissions, a més d'un creixement del crèdit del 2,2%. Per 2018, les previsions són més moderades, encara que reflecteixen una millora de la capitalització bancària i un increment del benefici net del 11% per als principals bancs.

La clau per a la millora del sector bancari en els pròxims anys està en el creixement de crèdit i la reducció de costos

Goldman destaca que la clau per a la millora del sector bancari en els propers anys està en el creixement de crèdit i la reducció dels costos. També dóna especial importància a la millora de la qualitat dels actius, esperant una caiguda del ràtio de risc de 20 punts bàsics per al proper any.

No obstant això, durant les últimes setmanes la banca ha estat un sector calent. La gran volatilitat dels últims mesos, provocada pel Brexit i els problemes que travessen els bancs italians, han llastrat la rendibilitat de les accions de les entitats espanyoles. En el que portem d'any, els dos principals representants espanyols, Banco Santander i BBVA, cauen un 15% i un 21% respectivament.

UNA PRIMERA MEITAT D'ANY DIFÍCIL

Després de la presentació de resultats per al primer semestre de l'any, es pot observar com els beneficis de la banca espanyola cauen un 31% pel que fa al primer semestre de 2015. En el cas de Banco Santander, la caiguda és del 22% pel que fa al mateix període de l'any anterior, mentre que per al BBVA el benefici net retrocedeix un 8%.

La caiguda en els ingressos és especialment significativa en el cas de Bankia i Popular

La realitat per al conjunt de la banca espanyola no és millor. El marge d'interessos, una de les seves principals fonts d'ingressos al costat de les comissions, ha experimentat durant la primera meitat de l'any una caiguda de 22 punts bàsics. Aquesta variable mostra la diferència entre el que el banc guanya per prestar diners i el que paga als dipositaris. Des de Goldman Sachs, destaquen que la caiguda en els ingressos per interessos és especialment significativa en el cas de Bankia i Popular, amb un descens del 5% i 4% respectivament.

BANCO SANTANDER

És l'únic valor en el qual Goldman manté la seva recomanació de compra, amb un preu objectiu de 4,60 euros per acció. Destaquen uns “resultats forts” que mostren avenços en tres àrees clau: millora de la qualitat dels actius, augment del capital i creixement del benefici per comissions.

BBVA

Goldman Sachs reitera una posició neutral en el valor amb un preu objectiu de 5,80 euros. Destaca la millora de la ràtio de capital en 20 punts bàsics pel que fa al primer trimestre, deixant-lo en el 10,7%. A més, posa especial atenció a Mèxic, on la gran competència està reduint els marges, traslladant-se això a un menor volum de comissions i ingressos.

CAIXABANK

El banc nord-americà subratlla que l'entitat catalana aconsegueix reduir costos i augmenta els ingressos nets per interessos i comissions en un 1% i un 7% respectivament. No obstant això, penalitza la caiguda en els nivells de capital pel que fa al primer trimestre i manté una recomanació neutral amb un preu objectiu de 2,52 euros.

BANKIA

És l'únic valor de l'estudi amb una recomanació de venda, fixant el seu preu objectiu en 0,76 euros. El banc americà preveu una forta caiguda en els ingressos per comissions i interessos. No obstant això, en les seves estimacions per 2018, espera que el benefici per acció augmenti un 16%.

BANCO POPULAR

Goldman opina que els resultats han estat “en línia amb el que esperaven” i per això mantenen una recomanació neutral amb un preu objectiu d'1,56 euros. Goldman Sachs manté el seu focus en el canvi d'equip directiu i destaca que els ingressos nets per interessos i comissions han estat per sota de les seves estimacions.

BANKINTER

El banc d'inversió sosté que Bankinter ha aconseguit uns “resultats consistents, impulsats per un creixement dels préstecs del 6% pel que fa al primer trimestre”. El banc nord-americà reitera una posició neutral en el valor amb un preu objectiu de 5,86 euros.

contador