facade du siege de la banque de france a paris 20230301141514

França investiga diversos bancs, entre els quals hi ha Société Générale, BNP Paribas, HSBC i Natixis, per presumpte frau fiscal.

  • 67,73€
  • -0,47%
  • 6,64£
  • -0,61%
  • 25,28€
  • -0,43%

La Fiscalia Nacional Financera francesa (PNF) investiga unes 150 persones relacionades amb aquestes entitats per presumpte frau fiscal i rentat de diners, relacionat amb el pagament de dividends.

En concret, les indagacions se centren en el paper dels bancs en la creació dels anomenats acords "CumCum", que permeten a un inversor no resident a França no pagar l'impost sobre els dividends que reben de les empreses franceses que cotitzen a la borsa.

Aquest procés consisteix a transferir els títols a un banc francès quan es desprèn el cupó per recuperar-los després, amb el dividend. Les entitats, com que estan domiciliades a França, no paguen impostos sobre el dividend rebut i el guany fiscal es pot compartir entre el banc i l'inversor.

Segons Le Monde, 160 investigadors adscrits a Bercy, assistits per diversos magistrats, han estat enviats simultàniament a BNP Paribas, Société Générale, Natixis, Exane (filial de BNP Paribas) i HSBC per realitzar-ne els registres.

La informació ha estat confirmada per la PNF, mentre que els bancs implicats, que s'enfronten a possibles multes d'uns 1.000 milions d'euros, encara no n'han fet declaracions.

Aquesta pràctica ja havia estat identificada el 2017 per l'administració tributària francesa i, el 2021, la Direcció General de Finances Públiques (DGFiP) va realitzar els primers ajustaments tributaris.

La gran majoria dels bancs infractors sempre han qüestionat qualsevol irregularitat i, en tot moment, han assenyalat haver fet els pagaments d'impostos corresponents a França. Només una de les entitats va reconèixer els fets i va acceptar un ajust fiscal, segons va indicar la DGFiP durant una audiència al Senat a finals del 2021.

contador