fitch ratings portada

Les empreses europees, que ja estan en risc d'escassetat de gas natural, augment de la inflació i disminució de la confiança del mercat per un creixement econòmic més lent, veuran com s'impulsen els seus vents contra els alts preus del gas natural, que augmentaran la pressió sobre els marges i els fluxos d'efectiu. Així ho afirma Fitch Ratings.

Segons explica l'agència, les empreses de serveis públics exposades a la cadena de valor del gas, i en particular les involucrades en la importació i el trànsit de gas rus, es troben entre les empreses que han rebut el cop més gran fins ara per l'augment dels preus del gas natural a Europa, però l'impacte general varia segons el model operatiu o la ubicació geogràfica.

"Per a les empreses de serveis públics integrades, l'impacte es veu mitigat per la diversificació del negoci i, sovint, per una millor rendibilitat en alguns altres segments, com la generació d'electricitat. Els generadors, especialment els nets, s'estan beneficiant del escenari actual, encara que aquest avantatge es veu limitat pel creixent risc polític, que podria implicar la recuperació de guanys extres derivats de preus de mercat extremadament alts”, assegura.

Assenyala també que l'impacte en altres indústries ha estat limitat fins ara. "Les empreses industrials, químiques, de fertilitzants i de refinació en gran mesura han pogut traslladar els preus més alts del gas natural a través dels preus dels productes, però potser els resulti més difícil augmentar els preus encara més sense causar una reducció de la demanda".

Per part seva, creu que les empreses de fertilitzants amb altes concentracions d'actius a Europa s'enfronten a riscos de reducció de la producció i la competitivitat en comparació amb els competidors no europeus. "Les empreses de les indústries de ceràmica i acer/alumini estarien principalment exposades a l'escassetat de subministrament de gas natural. Altres indústries, incloent-hi l'elaboració de cervesa i el processament d'aliments, tenen requisits més baixos".

No obstant això, Fitch afirma que les empreses upstream de petroli i gas són, d'altra banda, les beneficiàries més grans de la situació actual del mercat.

INTENSIFICACIÓ DE LES MESURES D'ESTALVI D'ENEGIA

Els recents augments de preus van ser impulsats per menors enviaments a través del gasoducte Nord Stream 1 i el risc de menors subministraments de gas natural liquat (GNL). "Els fluxos més baixos en una canonada generalment es compensen amb fluxos més alts en altres llocs, però aquesta pot no ser una opció aquesta vegada, ja que els fluxos de gas natural des de Rússia a través d'Eslovàquia continuen sent més baixos que abans del 2022 i el 2021", apunta l'agència.

Segons l'AIE, la demanda europea de gas a la indústria va disminuir un 6% interanual entre l'octubre del 2021 i el març del 2022, i pronostica que la demanda europea de gas natural es reduirà un 9% interanual el 2022.

Si els fluxos de gas rus no es reprenen, Fitch espera una intensificació de les mesures d'estalvi d'energia, preus més alts i una producció potencialment reduïda a algunes indústries, especialment a finals de tardor i a l'hivern. "Estimem que el dèficit de gas natural no superarà el 10% del consum anual europeu, encara que la quantitat real dependrà de factors difícils de predir com la climatologia". "També entenem que certs països de la UE estan celebrant acords bilaterals sobre el subministrament de gas en cas d'emergència d'acord amb el marc de la UE per a la seguretat del subministrament de gas", conclou.

Noticias relacionadas

contador