motogp 2024
MotoGP

La companyia propietària del Mundial de Fórmula 1, Liberty Media, ha acordat l'adquisició de Dorna Sports, empresa que gestiona els drets comercials i audiovisuals de MotoGP, per 4.200 milions d'euros a Bridgepoint i el fons de pensions canadenc CPPIB, que controlaven el 51% i el 49%, respectivament.

L'acord, que es comentava als darrers dies i que s'ha fet oficial aquest dilluns 1 d'abril, veurà Liberty Media adquirir el 86% de MotoGP, mentre que la direcció de MotoGP conservarà aproximadament el 14% de la seva participació al negoci. Carmelo Ezpeleta, conseller delegat de Dorna, continuarà dirigint la companyia, la seu de la qual es troba a Madrid.

S'espera que l'adquisició es completi a finals del 2024 i està subjecta a la recepció d'autoritzacions i aprovacions per part de les autoritats de competència i d'inversió estrangera a diverses jurisdiccions.

"La transacció reflecteix un valor d'empresa per a MotoGP de 4.200 milions d'euros i un valor de capital de 3.500 milions d'euros, amb el saldo del deute existent a MotoGP que s'espera que es mantingui després del tancament. S'espera que la contraprestació a accions als venedors es compon d'aproximadament un 65% en efectiu, un 21% en accions ordinàries de la sèrie C de Liberty Formula One (FWONK) i un 14% d'accions retingudes de la direcció de MotoGP”, expliquen en un comunicat.

La contraprestació en efectiu, afegeixen, es finançarà amb una combinació d'efectiu i deute, subjecte a les condicions del mercat. La contraprestació en accions de FWONK es valorarà en funció del preu mitjà ponderat per volum de 20 dies abans del tancament de la transacció. A més, Liberty Media es reserva l'opció, a la seva discreció sencera, de lliurar efectiu addicional en lloc d'accions ordinàries de FWONK.

"Estem encantats d'ampliar la nostra cartera d'actius líders en esports en directe i entreteniment amb l'adquisició de MotoGP", ha assegurat Greg Maffei, president i CEO de Liberty Media. “MotoGP és una lliga global amb una base de fans lleials i entusiastes, carreres captivadores i un perfil financer altament generador de fluxos de caixa. Carmelo i el seu equip directiu han construït un gran espectacle esportiu que podem ampliar a una audiència global més àmplia. El negoci té un recorregut important a l'alça, i tenim la intenció de fer créixer l'esport per als aficionats de MotoGP, els equips, els socis comercials i els nostres accionistes", ha afegit.

Per part seva, Ezpeleta ha subratllat que aquest "és el següent pas perfecte en l'evolució de MotoGP, i estem entusiasmats pel que aquesta fita aporta a Dorna, al pàdoc de MotoGP i als aficionats a les carreres". "Estem orgullosos de l'esport global que hem fet créixer, i aquesta transacció és un testimoni del valor de l'esport avui en dia i del seu potencial de creixement. Liberty té un historial increïble en el desenvolupament d'actius esportius i no podríem desitjar un soci millor per a ampliar la base de fans de MotoGP a tot el món", ha sentenciat l'espanyol.

Goldman Sachs ha actuat com a assessor financer de Liberty Media i proporciona finançament de deute compromès per a la transacció, mentre que O'Melveny & Myers ha estat el seu assessor jurídic. D'altra banda, Moelis & Company ha actuat com a assessor financer de Dorna i Latham & Watkins, com a assessor jurídic, a més, Morgan Stanley ha assessorat Bridgepoint.

Amb aquest moviment, Liberty s'ha avançat a altres competidors com KKR o CVC, que es va veure obligada a vendre el campionat de motos el 2006 com a condició per adquirir l'F1, per les preocupacions dels reguladors. Altres companyies amb serveis de reproducció en directe com Disney, Amazon o Netflix també van mostrar el seu interès en l'adquisició de Dorna.

Segons diferents mitjans especialitzats, l'adquisició dels mundials de motociclisme per part de Liberty Media obre la porta que F1 i MotoGP celebrin de manera conjunta alguns grans premis.

contador