ep archivo   sede de ericsson en estocolmo
EUROPA PRESS - Archivo

La 'teleco' sueca Ericsson celebra a borsa aquest dimarts l'adjudicació del contracte de 14.000 milions de dòlars per construir la xarxa de telecomunicacions d'AT&T als Estats Units. Els títols de la companyia puja a prop d'un 4%, mentre que els de Nokia se'n deixen un 7%, ja que la companyia també optava a aquest contracte.

AT&T ha anunciat aquest dimarts els seus plans per "liderar" la implementació als EUA d'una xarxa d'accés de ràdio oberta (Open RAN) a escala comercial, i per això ha signat un contracte de col·laboració amb Ericsson per un període de 5 anys valorat en 14.000 milions de dòlars.

El pla Open RAN d'AT&T cerca que el 70% del trànsit de la seva xarxa sense fils flueixi a través de plataformes amb capacitat oberta per a finals del 2026. La companyia espera tenir llocs RAN oberts completament integrats que operin en coordinació amb Ericsson i Fujitsu, a partir del 2024.

A partir del 2025, l'empresa té la intenció d'ampliar aquest entorn Open RAN a tota la seva xarxa sense fils en coordinació amb múltiples proveïdors com Corning Incorporated, Dell Technologies, Ericsson, Fujitsu i Intel.

"El compromís conjunt de diversos anys d'AT&T i Ericsson amb la implementació d'Open RAN arriba en un moment crucial al cicle d'innovació 5G. Aquest canvi cap a una xarxa sense fil oberta, àgil i programable posiciona AT&T per capitalitzar ràpidament la propera generació de tecnologia sense fils i espectre quan estigui disponible", destaca la companyia nord-americana.

Börje Ekholm, president i director executiu d'Ericsson, subratlla que "les xarxes diferenciades i d'alt rendiment seran la base per al pas següent en la digitalització".

"Estic entusiasmat amb aquest futur i feliç de veure que el nostre soci a llarg termini, AT&T, tria Ericsson per a aquest canvi estratègic a la indústria: passar a xarxes obertes, programables i basades en el núvol. A través d'aquest canvi, i amb interfícies i API obertes, la indústria veurà nous models de negoci basats en el rendiment, creant noves formes perquè els operadors monetitzin la xarxa", afegeix.

Per part seva, Chris Sambar, vicepresident executiu d'AT&T Network, destaca "les possibilitats" que aquest acord crea per a "la infraestructura digital nord-americana".

""AT&T està prenent la davantera en el proveïment de plataformes obertes a la nostra xarxa sense fil. Amb aquesta col·laboració, obrirem xarxes d'accés per ràdio, impulsarem la innovació, estimularem la competència i connectarem més nord-americans amb 5G i fibra”, assegura.

Ericsson aprofitarà la seva fàbrica intel·ligent 5G de Lewisville (Texas, EUA) per a la fabricació d'equips 5G per a aquest contracte. Inaugurada el 2020, la fàbrica funciona totalment amb electricitat renovable, i recentment va completar una expansió, elevant la seva àrea de producció a més de 107.000 peus quadrats.

contador