• El dia del seu retorn es va desplomar més d'un 20%
  • Durant la primera sessió de gener, Urbas es va disparar
cburbas short

Dins de l'extens grup de valors de petita capitalització que han començat 2018 amb moviments destacats cal incloure Urbas, que va tancar l'any passat desplomant en borsa després de la seva tornada al parquet i que va arrencar 2018 rebotant amb molta força (+20%). Aquest dimarts, el comportament d'Urbas torna a cridar l'atenció, amb una revaloració del 13% a aquesta hora, fins als 0,0152 euros.

  • 0,00€
  • 2,44%

En tractar de valors tan poc líquids i les accions cotitzen a preus tan baixos, el moviment d'una quantitat relativament petita de diners aconsegueix que els seus títols variïn de forma molt brusca. En el cas d'Urbas, va caure més d'un 20% el passat 29 de desembre, dia en què va tornar a cotitzar, i va rebotar més d'un 20% durant la seva següent sessió, el 2 de gener.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) havia suspès cautelarment els títols d'Urbas el passat 13 de setembre després d'haver rebut un escrit de l'Audiència Nacional en què s'informava que la companyia i el seu president estaven sent investigats per una querella de la Fiscalia Anticorrupció que apunta a "pressumpte delicte d'estafa".

En concret, la Fiscalia consideraria que els directius van falsejar el valor d'una ampliació de capital duta a terme el 2015 mitjançant una suposada sobrevaloració d'algunes de les seves finques. L'import total d'aquesta emissió va ser de 384 milions d'euros, i es va realitzar mitjançant aportació no dinerària del 100% del capital social de la companyia Aldira Inversions Immobiliàries per tal d'integrar aquests actius als estats financers de l'empresa.

L'AEAT va valorar els actius pels quals es va dur a terme l'ampliació de capital en 28.060.000 d'euros, davant l'informe emès per l'expert independent CB Richard Ellis el 2015 que els assignava un valor de 174.040.000 d'euros. La taxació realitzada per l'Institut de Valoracions i Arquitasa el passat mes de novembre els atorga un valor actual de 180.200.000 d'euros.

Urbas ha explicat que la diferència fonamental entre les valoracions dels auditors independents i la recollida a l'informe de l'AEAT és que aquesta última contempla una edificabilitat molt inferior a la prevista pels taxadors independents, la qual cosa comporta a uns ingressos de gairebé 300 milions d'euros menys.

Tot i que la superfície bruta inclosa als informes de l'AEAT i dels taxadors contractats per la companyia coincideixen exactament, l'Agència Estatal d'Administració Tributària va contemplar un total de 433.981 metres quadrats edificables, enfront dels 578.082 metres quadrats sobre rasant i els 119.944 sota rasant que van calcular els taxadors contractats.

Després de rebre aquests aclariments i els informes corresponents, la CNMV va decidir aixecar la suspensió cautelar de les accions d'Urbas a les borses de valors espanyoles.

Noticias relacionadas

contador