cbbancosespa oles

Els bancs espanyols van seguir mostrant un "sòlid comportament" durant els nou primers mesos de 2018, impulsats per les menors dotacions i la positiva evolució de les comissions. Així ho creu l'agència de qualificació DBRS, que destaca que el repunt de l'activitat creditícia continua, cosa que podria aplanar el camí per reduir la pressió sobre el marge d'intermediació.

DBRS considera que els resultats de la recent prova de resistència de l'EBA (Autoritat Bancària Europea) confirmen el bon gir del sector i que els bancs espanyols estan ben equipats per fer front a possibles condicions econòmiques i de mercat adverses.

En conjunt, la banca espanyola ha registrat un "bon comportament" durant els nou primers mesos de 2018, amb un creixement interanual del 37,4% en el benefici atribuït, fins a arribar als 5.600 milions d'euros, segons DBRS. "Aquesta evolució és conseqüència, principalment, tant de les menors dotacions a sanejament creditici, com conseqüència de la millora de l'entorn econòmic. Com a resultat, la capacitat d'absorció de pèrdues dels bancs espanyols ha millorat, amb provisions per a insolvències que van representar el 16% del benefici abans de provisions i impostos", explica l'agència.

Després d'anys de despalanquejament, les taxes de creixement interanual dels préstecs a empreses no financeres (NFCs) i a llars han començat a repuntar lentament el 2018, cosa que es reflecteix en un creixement interanual positiu de l'evolució de l’NII nacional d'alguns bancs espanyols durant els primers nou mesos de l'any. Segons l'opinió de DBRS, l'augment de la demanda de préstecs podria, sens dubte, impulsar els ingressos per interessos i compensar parcialment els efectes de la persistència dels tipus d'interès baixos, i hauria d'ajudar els bancs espanyols a aconseguir una major rendibilitat.

Els tests d'estrès de l'EBA de 2018 han demostrat els avenços aconseguits pel sector bancari espanyol en el tractament dels problemes de la qualitat dels actius, tant de forma orgànica com a través de transaccions d'actius adjudicats, i en l'enfortiment de la generació de capital intern durant els últims anys. Així ho considera l'agència, que espera que tots els bancs espanyols puguin complir amb els requisits derivats dels tests d'estrès.

Font: DBRS

contador