ep galaxia kk 246 en el espacio vacio
ESA/Hubble & NASA, E. Shaya, L. Rizzi, B. Tully, e

El grup espanyol d'infraestructures, energia, serveis i telecomunicacions Elecnor, a través de la seva filial aeroespacial portuguesa Deimos Engenharia, s'ha adjudicat el desenvolupament dels sistemes de guiatge, navegació i control de la missió Clearspace-1. Deimos Engenharia liderarà, en el marc del programa ADRIOS de l'Agència Espacial Europea (ESA), la primera missió europea d'eliminació de deixalles espacials, el llançament de la qual està previst al 2025.

  • 19,25€
  • 0,00%

La missió Clearspace-1 va ser aprovada per l'ESA el novembre de 2019, després d'un procés competitiu que va seleccionar el concepte de missió presentat per la companyia suïssa Clearspace. El consorci encapçalat per Deimos Engenharia va ser l'escollit per desenvolupar la tecnologia que controlarà tots els moviments del satèl·lit - els anomenats sistemes de Guiatge, Navegació i Control (GNC). El consorci també està integrat per les empreses portugueses Lusospace i ISQ, l'Agència Espacial Alemanya (DLR) i Elecnor Deimos al Regne Unit.

LA SOSTENIBILITAT DE L'EXPLORACIÓ ESPACIAL

Clearspace-1 és la primera missió espacial dedicada exclusivament a la retirada d'un objecte en òrbita. S'està desenvolupant sota el programa ADRIOS de l'ESA i és un primer pas cap a una òrbita terrestre més neta.

Dins del projecte es desenvoluparà el "pilot automàtic" del satèl·lit i es realitzaran totes les proves per donar suport a Clearspace en l'assemblatge, la integració, l'assaig i l'operació de la missió.

Nuno Ávila, Director de Deimos Engenharia: "Aquest és el resultat natural d'un llarg camí d'I+D treballant en GNC per a trobades no cooperatives. Hem estat consolidant aquesta àrea tecnològica durant més de 10 anys i podem qualificar-la amb una missió molt especial que iniciarà una nova era de serveis espacials'.

LA NETEJA DE L'ESPAI - UNA PRIORITAT

Avui dia, hi ha més de 34.000 objectes artificials de més de 10 cm de diàmetre en òrbita al voltant de la Terra i més de 2.000 satèl·lits operatius i aquest número podria duplicar-se o fins i tot triplicar-se en els pròxims cinc anys.

L'acumulació de deixalles espacials, en particular a les òrbites terrestres baixes, és una de les amenaces més urgents per a la sostenibilitat a llarg termini de les operacions espacials, ja que planteja una sèrie de riscos i costos que van des de la pèrdua de la càrrega útil, els retards en el llançament i les interferències radioelèctriques fins a la contaminació lumínica per a les observacions astronòmiques.

L'augment previst dels llançaments i els satèl·lits durant el pròxim decenni no farà sinó accentuar aquests riscos, per la qual cosa l'eliminació actual de les deixalles espacials artificials és essencial per a garantir la viabilitat de la tecnologia i l'exploració espacials.

Noticias relacionadas

contador