ep archivo   planta de general motors en defiance ohio
GENERAL MOTORS - Archivo

Milers de membres del sindicat United Auto Workers (UAW) s'han declarat en vaga en tres plantes de muntatge dels Estats Units de General Motors, Ford Motor i Stellantis, després que el sindicat i els fabricants d'automòbils no arribessin ahir a la nit a un acord sobre un nou contracte laboral.

"La vaga de braços caiguts de la UAW comença a les tres grans empreses", va informar el sindicat en un missatge publicat a X (abans Twitter) poc després de la mitjanit.

Es tracta de la planta de camions mitjans i furgonetes de mida completa de GM a Wentzville (Missouri); la planta de pickups mitjans Ranger i SUV Bronc de Ford a Wayne (Michigan); i la planta de Jeep Wrangler i Gladiator de Stellantis a Toledo (Ohio). En el cas de Ford, el president de la UAW, Shawn Fain, va dir que només faran vaga els treballadors de pintura i muntatge final.

"Hem de fer el que hem de fer per aconseguir la nostra part de justícia econòmica i social en aquesta vaga", va declarar Fain davant de les instal·lacions de Ford a Wayne, segons informa CNBC. "Estem aquí fins que aconseguim la nostra part de justícia econòmica. I no importa quant triguem".

Al voltant de 12.700 treballadors -5.800 a Stellantis, 3.600 a GM i 3.300 a Ford- faran vaga a les plantes en total, ha dit el sindicat. UAW representa uns 146.000 treballadors de Ford, GM i Stellantis.

TOT DEPÈN DE L'ABAST I LA DURADA

Depenent de l'abast i la durada de la vaga, les pèrdues poden ser "considerables", adverteixen els experts de Renta 4 al seu informe diari de mercats.

S'estima un impacte de fins a 450.000 vehicles durant els primers 30 dies de vaga i fins a 1,4 milions d'unitats en cas d'allargar-se per 100 dies (-55.000 setmanalment a Ford i -65.000 a General Motors). S'estima que cada setmana de vaga podria reduir l'EBIT 2023 de Ford un 4-5%, un 3-4% en el cas de General Motors i un 1,5-2% a Stellantis.

contador