ep anden con senales en el suelo en las que se recuerda mantener la distancia interpersonal en la
Jesús Hellín - Europa Press

El Govern ha creat un fons de 275 milions d'euros per donar suport als sistemes de transport urbà, metres i autobusos públics. D'aquesta manera comptaran amb més recursos per afrontar els dèficit i forats generats en els seus comptes a causa de l'aturada de la mobilitat i d'activitat durant l'estat d'alarma i pels costos de les mesures de prevenció contra el virus.

El fons podria ampliar-se fins a 400 milions en cas de confirmar que aquest primer tram inclòs al Reial decret de mesures per a entitats locals, aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres, és insuficient.

El llançament d'aquest fons se suma a les iniciatives de suport posades ja en marxa per l'Executiu per al sector del transports, en aquest cas terrestres, un dels més castigats per la crisi.

Així, fa uns mesos va articular un fons de 800 milions per ajudar els transports públics competència de les comunitats autònomes.

També ha dissenyat mesures per millorar la liquiditat de les companyies d'autobusos i els transportistes de mercaderies. En cas del ferrocarril, va autoritzar Renfe a elevar el seu endeutament en 1.000 milions d'euros.

Respecte a la resta de transports, el marítim ja compta també amb un pla de descomptes i moratòries de taxes portuàries, i l'aeri, més vinculat a la política comuna europea, té disponible el fons d'ajuda a empreses de sectors estratègics habilitat per l'Executiu.

GARANTIR LA PRESTACIÓ DEL SERVEI

Quant al fons per a transports locals que llança ara el Govern, a través del Ministeri de Transports i Mobilitat, el seu objectiu és "garantir la continuïtat de la prestació d'un servei públic essencial per a tots els ciutadans i la viabilitat del teixit empresarial necessari per a la seva prestació".

L'Executiu estima que beneficiarà unes 360 entitats locals, atès que podran optar al fons els transports dependents d'ajuntaments, diputacions provincials, incloses les diputacions forals, els consells i els capítols insulars.

Els recursos del fons es destinaran a cobrir el dèficit que els diferents transports locals hagin registrat o registrin durant l'estat d'alarma i fins a finals d'any a conseqüència de l'"extraordinària reducció d'ingressos per venda de bitllets, al seu torn derivada de la dràstica reducció de la demanda".

També sufragarà els costos extraordinaris que aquestes empreses van afrontar per a articular les necessàries mesures de prevenció, neteja i desinfecció davant el virus i per la limitació de l'ocupació dels vehicles per motius sanitaris.

El Ministeri va assegurar que l'assignació del finançament a cada entitat local es determinarà de manera "transparent i a partir de criteris objectius, estimant el dèficit extraordinari com un percentatge de la quantia dels ingressos per tarifa d'un any tipus, considerant-se com a tal el 2018".

Noticias relacionadas

contador