ep archivo - manuel azuaga unicaja y manuel menendez liberbank
UNICAJA/LIBERBANK - Archivo

Les accions del grup resultant entre Unicaja Banc i Liberbank, que serà la cinquena entitat financera espanyola per volum d'actius, han començat a cotitzar aquest dilluns amb pujades del 0,7%, després de tancar l'operació de fusió per absorció un cop completat el procés d'inscripció de l'escriptura pública de fusió al Registre Mercantil de Màlaga.

D'aquesta manera, 1.075.072.455 d'accions ordinàries de nova emissió d'Unicaja Banc per atendre el bescanvi de títols de Liberbank per accions de l'entitat andalusa, com a consencuencia de la fusió, han estat admeses en les borses de valors de Barcelona, ​​Bilbao, Madrid i València.

L'inici de la contractació d'aquestes accions començarà aquest dilluns a l'obertura del mercat, segons ha informat Unicaja Banc a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Atenent al bescanvi establert, els accionistes d'Unicaja Banc comptaran amb el 59,5% del capital de l'entitat resultant, i els del Liberbank, el 40,5%.

En concret, l'absorció de Liberbank per part d'Unicaja Banc donarà origen a un grup financer amb gairebé 113.000 milions d'euros en actius totals.

El nou grup reforçarà la seva posició en banca minorista a Espanya, amb més de 4,5 milions de clients i quotes de mercat substancials de tots els productes clau: dipòsits (4,7%), crèdits (4,2%) i recursos fora de balanç (3,3%), segons les xifres manejades a finals de desembre, quan els consells d'administració de les dues entitats van donar 'llum verda' a l'operació.

L'entitat combinada estarà present al 80% del territori nacional, mantenint la seva condició com a entitat de referència a Andalusia, Extremadura, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Cantàbria i Astúries i amb capacitat per competir en altres mercats com Madrid, on les entitats mantenen una tradicional presència.

Això permetrà previsiblement millorar de manera significativa la ràtio d'eficiència, fins a situar-la al voltant del 50%; generar major capital de forma orgànica; aconseguir una substancial millora de la rendibilitat, fins a arribar almenys al 6% en termes de ROTE el 2023, i que el benefici per acció creixi significativament, de l'ordre d'un 43% per Liberbank, permetent una capacitat de remuneració a l'accionista del 50% en termes de pay out.

A més, Unicaja Banc i Liberbank preveien al desembre que l'entitat combinada, després de fer "importants" provisions per accelerar la reducció dels actius improductius, aconseguís una ràtio de capital de màxima qualitat (CET 1 fully loaded) del 12,4%, "la més elevada entre les entitats cotitzades", segons dades al setembre passat, situant-se com la primera en cobertures (67%) i la segona entre les entitats cotitzades amb la ràtio de mora més baixa, del 3,8%, si bé es dona per fet que aquestes xifres s'actualitzaran properament.

INTEGRACIÓ OPERATIVA I REESTRUCTURACIÓ

Amb la inscripció de l'operació en el Registre Mercantil de Màlaga ha tancat la integració legal de l'entitat resultant i es transmetrà en bloc el patrimoni de Liberbank a l'entitat combinada, que tindrà seu a Màlaga i mantindrà el nom d'Unicaja Banc.

En aquest moment, s'obriran dos processos, segons indiquen fonts properes a l'operació a Europa Press. D'una banda, es durà a terme la integració tecnològica i operativa que, si bé s'ha de fer amb la major diligència possible, pot trigar de sis a dotze mesos aproximadament, sempre segons càlculs estimatius.

De l'altra, la reestructuració i captura de sinergies que inclourà l'anàlisi dels solapaments, duplicitats, economies d'escala derivades del procés, així com els ajustos de plantilla. En aquest sentit, la intenció de l'entitat resultant passaria per seure a negociar amb els sindicats després de l'estiu.

Segons recull la proposta comuna de fusió, l'operació derivarà en la millora de la rendibilitat amb base en la generació d'unes sinergies de costos bruts estimades en 192 milions d'euros anuals, de forma plena a partir del 2023.

Així, els dos bancs estimaven al desembre uns costos de reestructuració de 540 milions d'euros, totalment carregats el 2021 contra el badwill.

PREJUBILACIONS A LIBERBANK

Tant Unicaja Banc com Liberbank es van comprometre en el passat mes de desembre al fet que la integració de les plantilles es duria a terme respectant els procediments legalment previstos, sobretot els relatius als drets d'informació i de consulta dels representants dels treballadors.

Aquest passat dimecres, Liberbank informava dels seus resultats al costat de Unicaja Banc, i informava d'unes provisions per valor de 143 milions per a la prejubilació de 730 treballadors. El banc preveu que aquestes sortides permetin estalvis anuals al voltant de 40 milions d'euros, des de l'1 de juliol, i representaran el 25% de les sinergies anunciades en la fusió.

Al respecte, fonts consultades per Europa Press assenyalen que es tracta de treballadors que es trobaven d'excedència voluntària a l'entitat i que les sortides ja s'han efectuat.

L'entitat tindrà, en principi, una plantilla de 9.728 treballadors (5.961 d'Unicaja Banc a 30 de juny i 3.767 de Liberbank a 31 de març) i una xarxa de 1.401 oficines (826 d'Unicaja a 30 de juny i 575 de Liberbank a 31 de març).

AZUAGA ES MANTINDRÀ COM A PRESIDENT DE L'ENTITAT

L'entitat combinada naixerà amb l'objectiu d'aportar valor als accionistes, millorant la rendibilitat, així com millorar l'oferta i qualitat del servei als clients, i seguir donant suport a la recuperació econòmica del país, mantenint com a valors compartits la proximitat i la vinculació amb el territori.

Tindrà de president executiu Manuel Azuaga, actual president executiu d'Unicaja Banc, i de conseller delegat, Manuel Menéndez, actual conseller delegat de Liberbank.

RESULTATS DEL PRIMER SEMESTRE

El Grup Unicaja Banc va registrar un benefici net de 70 milions d'euros durant el primer semestre d'aquest any, xifra que suposa un augment del 15% respecte al mateix període del 2020.

Per la seva banda, Liberbank va perdre 68 milions d'euros fins al juny, davant de guanys de 14 milions un any abans, després d'elevar les provisions fins a 247 milions d'euros (204 milions durant el segon trimestre, en què es va anotar un resultat net negatiu de 91 milions).

contador