ep dimas gimenola junta general daccionistes
EL CORTE INGLÉS - Archivo

El president d'El Corte Inglés, Dimas Gimeno, planeja segregar la societat patrimonial IASA, segon major accionista del gegant de la distribució amb un 22,18% del capital, segons han informat fonts jurídiques, que han ressaltat que la intenció del directiu aniria "en contra de la voluntat" del seu oncle Isidoro Álvarez.

Les mateixes fonts, citades per Europa Press, han explicat que Álvarez va expressar el seu desig que les accions d'El Corte Inglés romanguessin agrupades en IASA i que els béns amb què comptava aquesta societat, en la qual les seves filles Marta i Cristina Álvarez ostenten el 69%, es repartissin entre els seus hereus i legataris. El 31% restant del capital d’IASA està en mans de Dimas Gimeno, la seva mare Maria Antònia Álvarez i el seu oncle César Álvarez.

"Isidoro Álvarez va deixar clarament especificat al seu testament els béns que deixava a les seves hereves universals i els que llegava als seus germans i nebot. També va deixar clar com volia que fos el futur de l'empresa IASA, companyia de la seva propietat i tenidora de les accions d'El Corte Inglés", han ressaltat les mateixes fonts, que han insistit que l'empresari volia que "les accions d'El Corte Inglés que tenia IASA formessin un paquet conjunt i no se segreguessin".

D'acord amb el testament, les filles d'Isidoro Álvarez, Marta i Cristina, són les seves hereves universals, mentre que els germans de l'empresari, César i Maria Antònia Álvarez, i el seu nebot, Dimas Gimeno, són legataris. En aquest sentit, segons han explicat les mateixes fonts, César i Maria Antònia Álvarez van signar el quadern particional de l'herència del seu germà i president d'El Corte Inglés Isidoro Álvarez davant notari i en presència dels seus assessors i advocats.

"Ara, anys després, els dos germans d'Isidoro Álvarez, que van acceptar el llegat i que des de llavors estan gaudint dels béns rebuts, es querellen contra el llegat que generosament els va deixar", han ressaltat les mateixes fonts.

Malgrat que César i Maria Antònia Álvarez "van acceptar l'herència del seu germà i van gaudir-ne durant anys", ara han presentat diverses querelles contra el llegat del seu germà coincidint, segons les mateixes fonts, amb la decisió unànime del consell d'El Corte Inglés, incloent-hi el vot de Dimas Gimeno, el seu nebot i fill, respectivament, per nomenar dos consellers delegats professionals i adaptar el bon govern de l'empresa a normes internacionals.

TREURE ELS PODERS EXECUTIUS A GIMENO NO VA SER DECIDIT PER LES SEVES PRIMES

"Treure a Dimas Gimeno els poders executius no va ser acordat i decidit per les seves primes, va ser decidit per unanimitat del consell amb els vots favorables de l'inversor de Qatar, de Manuel Pizarro (independent) i del mateix Dimas Gimeno", han ressaltat les mateixes fonts.

En opinió d'aquestes fonts jurídiques, les querelles presentades qüestionen el llegat d'Isidoro Álvarez i "ataquen" les seves filles, els marmessors i homes de la seva màxima confiança, "executius històrics d'El Corte Inglés que sempre van treballar amb el president i la fidelitat i integritat dels quals estan més que comprovades", i fins i tot estenen la demanda contra les quatre secretàries d'Isidoro Álvarez" a les quals va deixar unes quantitats de diners que ara els germans no accepten".

Al seu testament, segons han afirmat les mateixes fonts, Isidoro Álvarez va ser "tremendament generós" amb els seus dos germans i el seu nebot. "Cap d'ells és hereu legal per la qual cosa si no hagués estat per la generositat del seu oncle i germà, no haurien rebut res i tota l'herència d'Isidoro Álvarez seria per les seves filles. A la primera pàgina, el testament d'Isidoro Álvarez deixa clar que les seves hereves úniques i universals són les seves filles", han destacat.

Així mateix, Álvarez va deixar "clarament especificat" al seu testament els béns que deixava a les seves hereves i els que llegava als seus germans i nebot, i alhora va precisar com hauria de ser el futur de l'empresa IASA, companyia de la seva propietat i tenidora de les accions d'El Corte Inglés.

DINERS I ACTIUS LLEGATS

Davant les demandes presentades pels germans d'Isidoro Álvarez, en què asseguren que l'empresari va canviar el llegat que va fer a la seva germana María Antonia de deu a cinc milions i que això no es va fer legalment, les mateixes fonts han explicat que l'empresari va llegar a la seva germana "no només" cinc milions d'euros en efectiu, sinó que també li va deixar en herència diverses cases i una participació d’IASA, l'empresa propietària de les accions d'El Corte Inglés.

"El canvi la quantitat en efectiu va ser decidit per Isidoro Álvarez, coneguda per la seva germana, a la qual li va explicar que era per equilibrar l'herència tenint en compte la valoració dels diferents béns", han explicat les mateixes fonts, que han precisat que Maria Antònia va declarar a Hisenda el llegat en efectiu i va aportar com a prova en la seva declaració la carta en què el seu germà modificava la quantitat donant-la per vàlida i va signar davant notari l'acceptació de l'herència en tots els seus termes.

"Maria Antònia Álvarez va estar assessorada des del primer dia pel prestigiós despatx d'advocats i fiscalistes Uría Menéndez. Va conèixer pels marmessors testamentaris i pels seus advocats cada un dels passos, de les valoracions i dels documents i ho va acceptar i va signar tot davant notari i amb la presència dels seus advocats", han assenyalat les mateixes fonts.

Segons han ressaltat, han passat diversos anys fins que s'"ha adonat" que ella no sabia el que signava i durant els quals ha estat gaudint dels béns llegats pel seu germà i mai s'ha plantejat cap problema. "Les seves demandes són immediatament posteriors a la data en que al seu fill li retira el consell per unanimitat tots els poders en El Corte Inglés", han assenyalat.

REDUCCIONS "NECESSÀRIES" DE CAPITAL

Respecte al que denunciat en les seves demandes sobre la reducció "per sorpresa" del capital d'IASA i que es va treure als legataris 200 milions d'euros, les mateixes fonts han explicat que per poder complir amb "absolut rigor la voluntat" d'Isidoro Álvarez i poder deixar a cada part la part proporcional d’IASA que l'empresari havia deixat a cada beneficiari, calia -i en això van coincidir tots els assessors- fer unes reduccions de capital en la societat mitjançant les quals es lliuraven aquells béns que Isidoro Álvarez havia llegat personalment a favor de les seves filles, esposa, germans i nebot.

Segons les mateixes fonts, aquestes reduccions corresponien a béns que també van rebre els dos germans. "Tot es va fer legalment, amb la supervisió dels marmessors i la dels tres despatxos d'advocats, i amb l'aprovació d'Hisenda", conclouen.

Noticias relacionadas

contador