ep el ministro de consumo alberto garzon en su comparecencia ante la comision de sanidad y consumo
CONGRESO

El Ministeri de Consum sol·licitarà l'acció de cessació contra almenys 17 aerolínies per una "sèrie d'incompliments" en la informació que aquestes ofereixen als viatgers sobre els seus drets per la cancel·lació de vols.

En concret, Consum ha detectat que aquestes companyies estan desenvolupant una "pràctica comercial deslleial" en ometre informació sobre el dret al reemborsament en un termini de set dies a què obliga la normativa comunitària europea i la Llei General de Defensa de Consumidors i Usuaris.

Consum recorre a aquesta via que la Llei contempla per protegir als usuaris i amb la qual es recorre a la justícia perquè cessi aquesta pràctica comercial de determinades aerolínies, ara i en un futur. Consum també sol·licita que siguin declarats nuls tots els contractes pels quals els viatgers hagin acceptat un cupó substitutori del reemborsament, si aquest s'ha adquirit mitjançant un consentiment viciat. És a dir, quan la companyia aèria no hagi informat d'aquest dret a l'usuari i hagi ofert el cupó com a única opció.

La interposició d'acció de cessació ha estat debatuda aquest dilluns entre el Ministeri i les comunitats autònomes, atès que el ministre de Consum, Alberto Garzón, ja va remetre una comunicació a les companyies setmanes enrere perquè suspenguessin aquesta activitat.

OBLIGATORIETAT DE REEMBORSAMENT

La normativa europea estableix que, en cas de la cancel·lació d'un vol, les aerolínies hauran d'oferir als viatgers el reemborsament dels seus diners en un termini de set dies; el transport a la destinació final al més aviat possible, o en una data que convingui al viatger.

La Comissió Europea permet a les aerolínies emetre bons com a alternativa "atractiva i fiable" al reemborsament dels diners, però assenyala el caràcter voluntari de l'acceptació del bo per part del passatger o viatger.

En cas que el client no ho accepti, la companyia aèria ha d'efectuar el reemborsament de l'import total del bitllet en un termini de set dies a partir de la sol·licitud del passatger.

En concret, el reemborsament en forma de cupó només és possible amb l'acord del passatger, tal com figura al Reglament europeu, on s'estableixen normes comunes sobre compensació i assistència als passatgers aeris en cas de denegació d'embarcament i de cancel·lació o retard dels vols.

Per això, en cas que el passatger hagi acceptat el cupó sense que la companyia li hagi ofert clarament l'opció del reemborsament com a alternativa, aquest consentiment es considerarà viciat, perquè no comptava amb tota la informació rellevant. En tal cas, el consumidor continuarà mantenint el seu dret a reemborsament.

Davant l'actual pandèmia causada per la Covid-19, i donades les restriccions de mobilitat de la població, Garzón va remetre una comunicació a les aerolínies per recordar-los les seves obligacions, segons la recomanació de la Comissió Europea del 13 de maig. En aquesta, la CE va remarcar les condicions per a l'emissió dels cupons per part de les companyies aèries com a alternativa al reemborsament de viatges combinats i serveis de transport cancel·lats en el context de la pandèmia de coronavirus.

El 14 de maig, els comissaris de Justícia, Didier Reynders, i de Transport, Andina Valean, van enviar una carta a Espanya per avisar que veuen "problemes" en la manera en què la legislació nacional protegeix els drets dels passatgers als quals se'ls ha cancel·lat un vol durant la crisi del coronavirus, per la qual cosa estudiarien iniciar un expedient sancionador si el Govern no prenia mesures.

La institució europea va donar als països fins al 28 de maig perquè emetessin aclariments abans de valorar si procedia incoar un procediment. Divendres passat, el Ministeri de Consum va assenyalar que s'ha posicionat com a "garant dels drets dels consumidors", al contrari d'altres països que "defensaran la flexibilització".

Noticias relacionadas

contador