ep los aeropuertos son parte integrante fundamental de la experiencia de los viajeros segun jcdecaux
JCDECAUX

Una de cada tres reclamacions de passatgers el 2023 es deu a incidències amb els equipatges, incloent-hi els danys, el retard en el lliurament i la pèrdua. En cas d'aquest tipus d'incidència, l'aerolínia és la responsable de reparar o restituir el dany causat i el valor de la indemnització pot pujar fins als 1.587 euros, segons informa Reclamio.

Madrid-Barajas és l'aeroport espanyol que va registrar més queixes el 2023 per problemes amb les maletes, seguit per Barcelona-El Prat. En concret, el 26,5% de les reclamacions rebudes per Reclamio amb aquest motiu van ser per a l'aeroport madrileny i un 13,2% per a l'aeroport català.

A més distància se situen els aeroports de Lisboa Humberto Delgado (5,8%), París Orly (2,7%), Palma de Mallorca (2,4%), París Charles de Gaulle (1,9%), Frankfurt (1,9%), Màlaga (1,9%), Nantes Atlantique (1,8%) i Amsterdam Schiphol (1,9%).

En cas de vols en connexió amb diferents aerolínies en què s'hagi facturat l'equipatge des de la sortida fins a la destinació final, el viatger pot reclamar davant de qualsevol de les companyies que han transportat les maletes.

“Abans de sortir de l'aeroport, és indispensable que el passatger comuniqui la incidència als taulells de l'aerolínia o a l'agent de handling que la representa, si no tingués presència a l'aeroport, perquè emetin un comunicat d'irregularitat d'equipatge (PIR) i li en lliurin una còpia. Per a la majoria de companyies és imprescindible presentar aquest formulari PIR per acceptar la reclamació”, assenyala Noemí Fernández, gerent de Reclamio.com

Tot seguit, el passatger ha de presentar una reclamació formal per escrit i adjuntar la còpia del PIR. Els terminis són: danys, tant avaria com destrucció, 7 dies des de la recepció de l'equipatge; retard, 21 dies des de la recepció de l'equipatge i pèrdua, sense límit, però és preferible interposar la reclamació com més aviat millor, a partir dels 21 dies de retard o des que l'aerolínia comunica la pèrdua de l'equipatge.

contador