ep pedro samchez y juanma moreno en la planta de cepsa en san roque
JOAQUÍN CORCHERO/EUROPA PRESS

Cepsa invertirà més de 3000 milions d'euros per establir la Vall Andalús de l'Hidrogen Verd, que situarà Andalusia com el hub més gran d'Europa en aquesta tecnologia.

Aquest projecte està emmarcat en el pla estratègic 2030 de la companyia i suposa la fita més gran fins a la data de l'estratègia a 2030 de Cepsa, Positive Motion, mitjançant la qual l'empresa ambiciona ser líder en mobilitat sostenible i en la producció d'hidrogen verd i biocombustibles avançats a Espanya i Portugal.

Cepsa construirà dues plantes per a la producció d'hidrogen verd amb una capacitat total de 2 GW: una d'un gigawatt a Palos de la Frontera (Huelva) i una altra d'un altre gigawatt a San Roque (Cadis). Es tracta de les dues instal·lacions més grans per a la fabricació d'aquest vector energètic projectades a Europa. La planta de Huelva s'ubicarà al costat del Parc Energètic La Rábida i s'engegarà el 2026, assolint el màxim de la seva capacitat el 2028; la instal·lació de Cadis estarà al Parc Energètic San Roque i estarà operativa el 2027. Cepsa està treballant ja en l'enginyeria i la tramitació administrativa del projecte.

Per generar l'electricitat renovable necessària per produir aquest hidrogen verd, Cepsa desenvoluparà una cartera de projectes de 3 GW d'energia eòlica i solar, que suposarà una inversió addicional de 2000 milions d'euros. A més, la companyia col·laborarà amb altres productors d'energies renovables a Andalusia i de la resta d'Espanya per promoure la integració d'aquestes noves plantes al sistema elèctric.

Durant la presentació d'aquest hub, celebrada aquest dijous al Parc Energètic San Roque, Pedro Sánchez, president del Govern d'Espanya, va destacar: "Aquesta inversió ajudarà que Espanya aconsegueixi el seu objectiu de convertir-se en un país exportador d'energia, a a través del primer corredor europeu d'hidrogen verd entre el Camp de Gibraltar i el port holandès de Rotterdam”. "Andalusia reuneix totes les condicions per ser una de les regions més competitives del món a la producció d'hidrogen", ha afegit.

contador