ep economiamacro- joan canadell nou presidentla cambracomer de barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

El president de la Cambra de Comerç Barcelona, Joan Canadell, ha defensat aquest dimarts, quan es compleixen dos anys després de l'1-O, que si la sentència del procés independentista no és absolutòria "serà vergonyós i lògicament haurà de tenir una resposta contundent".

"Qualsevol sentència que no sigui absolutòria requerirà una resposta perquè tots sabem que els presos ho són per haver defensat de manera pacífica i democràtica allò que la majoria de votants van decidir a les urnes", ha sostingut Canadell en un article en El Punt Avui recollit per Europa Press.

Canadell ha ressaltat que la societat civil, inclosos els empresaris, hauran de decidir quina ha de ser la resposta a la sentència: "Decidir com a representant dels empresaris quina ha de ser la resposta que cal donar no és fàcil perquè segur que hi ha visions per a tot".

Ha recordat que la Cambra de Barcelona considera que una 'aturada de país' no té "per què ser necessàriament bona o dolenta 'per se'" i que depèn del que es pretengui i de l'estratègia que hi hagi darrere.

"Si és una mesura fruit de la unitat de partits i associacions de la societat civil i, sobretot, si hi ha un objectiu i una planificació sobre què fer després, nosaltres hi estaríem probablement d'acord", ha recalcat.

No obstant això, no ha recomanat "fer una aturada com una reacció en calent i sobretot sense coordinació".

IMPACTE D'UNA 'ATURADA DE PAÍS'

Canadell ha indicat que un dia d'aturada podria suposar un 0,44% del PIB, si l'aturada fos del 100% de l'activitat, durant 24 hores i sense que res del que es deixi de fer no es pugui recuperar durant els dies posteriors, la qual cosa "sembla gairebé impossible".

"Estimem que l'efecte real de l'aturada d'un dia no arribaria al 0,15% del PIB. Si fossin dos o tres dies, podríem parlar d'entre tres i màxim cinc dècimes del PIB. No és una xifra desestimable, però no és res comparat amb el 8% anual que els últims informes del Ministeri d'Economia fixen com el dèficit fiscal amb l'Estat", ha subratllat.

contador