ep archivo   el expresidente del banco popular angel ron d y su abogado jose antonio choclan i a su
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha finalitzat la instrucció del cas Banco Popular i proposa jutjar l'expresident de l'entitat Ángel Ron, dotze directius més i la consultora PriveWaterhouseCoopers per delictes d'estafa a inversors i falsedat comptable en l'ampliació de capital de 2016 a què els inversors van acudir “enganyats”, ja que els estats financers d'aquell any i de 2015 “no reflectien la imatge fidel del balanç ni del patrimoni”.

A la interlocutòria de pas a procediment abreujat, el magistrat acorda el sobreseïment provisional per a l'expresident Emilio Saracho en no haver tingut cap intervenció en les vulneracions de la normativa comptable, sinó que, per contra, diu el jutge, va prendre mesures per revisar i avaluar el balanç del banc.

A més, assenyala que no s'ha pogut constatar que fos el responsable de les “greus filtracions” a la premsa que van accelerar la fugida de dipòsits que va patir el Banco Popular.

La resolució, de 178 pàgines, considera acreditat que el 25 de maig del 2016 el Consell d'Administració de Banco Popular, presidit per Ángel Ron, va decidir dur a terme i executar l'augment de capital acordat a la Junta General d'Accionistes d'11 d'abril.

Prèviament a aquesta reunió, va tenir lloc aquell mateix dia una convocatòria de la Comissió d'Auditoria del Consell en l'ordre del dia de la qual figurava com a punt segon "l'aprovació d'informe favorable per a l'ampliació de capital."

La resolució assenyala que la Comissió d'Auditoria va emetre informe favorable a l'ampliació sense comptar amb cap estudi detallat per escrit que pogués ser objecte de debat.

En aquesta reunió van ser presents els auditors externs de PricewaterhouseCoopers, que no van advertir els membres de la comissió de cap problema en els comptes de BP de cara a l'ampliació de capital.

Pel que fa al fullet de l'ampliació de capital, explica la interlocutòria, “s'ofereix una informació financera conscientment alterada (que ocultava als inversors enormes dèficits de provisions) entre treta dels comptes anuals de l'any 2015 (auditats per PwC) i dels estats financers a 31.03.2016 (amb informe limitat de l'aquesta auditora)”.

Pel que fa a la comercialització de l'ampliació de capital, el magistrat relata que es van impartir instruccions vetllades a la xarxa comercial, per ordre del conseller delegat Francisco Gómez, a fi de finançar molts clients la compra d'accions, tot i que estava expressament prohibit al Manual de Polítiques de Risc del Banc Popular.

El jutge explica que el delicte d'estafa inversors es va poder cometre a través de l'ampliació de capital que va comercialitzar el Banc Popular l'any 2016.

Assenyala que no hi ha dubte que els inversors que van acudir a subscriure aquesta ampliació van ser enganyats, ja que els comptes anuals consolidats de BP de l'any 2015 i els estats financers del primer trimestre del 2016 no reflectien la imatge fidel del balanç ni del patrimoni de aquesta entitat. Aquests comptes, segons el magistrat, amagaven un important dèficit de provisions.

contador