ep isidre faine junto a gonzalo gortazar caixabank
CAIXABANK - Archivo

Isidro Fainé, president de la Fundació La Caixa i de Criteria Caixa, i el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, declaren aquesta setmana en qualitat d'investigats davant l'Audiència Nacional per la compra del banc portuguès BPI.

  • 5,11€
  • -0,08%

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, José de la Mata, va admetre a tràmit el 2018 la querella presentada per dos petits accionistes contra Fainé, així com contra CriteriaCaixa i CaixaBank, per operacions presumptament irregulars en l'adquisició del banc portuguès.

Ara, per mitjà d'una provisió emesa al juliol, el magistrat cita a declarar Fainé aquest dilluns 28 de setembre, i a Gortázar dimarts 29. Totes dues compareixences es duran a terme per videoconferència, com a mesura de protecció davant la segona onada de la pandèmia de coronavirus.

ABÚS DE MERCAT I ADMINISTRACIÓ DESLLEIAL

A l'acte d'admissió de la querella, el magistrat considerava que els delictes que són objecte d'investigació en aquest cas són abús de mercat (informació privilegiada), administració deslleial i delictes societaris (tant per falsedat de comptes anuals o de documents que hagin de reflectir la situació jurídica i econòmica de l'entitat com per la imposició d'acords abusius a la junta d'accionistes).

No obstant això, la Fiscalia, que en un inici es va mostrar favorable a l'admissió de la querella el 2018, en un escrit de 14 de febrer de 2019, al qual ha tingut accés Europa Press, es va inclinar per adherir-se a la sol·licitud de sobreseïment que van formular les defenses.

El fiscal entenia que la concatenació d'operacions objecte de la querella, avalades per auditors externs, "va suposar l'existència d'un benefici per a la societat --BPI-- expressada en termes de solvència i capital social".

Explicava a més que els beneficis de BPI no s'havien ressentit de la compra per part de CaixaBank, i que els socis no s'han vist perjudicats per l'operació. "El patrimoni de CaixaBank, lluny de deteriorar-se, ha millorat o crescut, i els dividends no n'han resultat afectats", afegia.

ALTRES IMPUTATS

La querella admesa també es dirigeix contra el president del consell d'administració del Bank of East Asia (BEA) David K.P. Li, i els directius de CaixaBank Alejandro García-Bragado Dalmau, Óscar Calderón Oya, Antonio Massanell Lavilla i Juan Antonio Álvarez García, a més de Gortázar. Com a persones jurídiques estan imputades CaixaBank i Criteria Caixa.

A la querella s'hi relatava una sèrie d'operacions presumptament irregulars entorn del contracte de permuta de CaixaBank amb el seu accionista Criteria --fet rellevant del qual es va informar la CNMV el 3 de desembre de 2015-- i la fi última del qual era la compra del banc portuguès BPI, així com el crèdit de 400 milions suposadament concedit al Banc Financer d'Angola (BFA) perquè eliminés les restriccions a l'adquisició de l'entitat lusitana.

Noticias relacionadas

contador