ep archivo - una mujer con mascarilla pasa junto al escaparate de la tienda zara de la calle
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Inditex (-0,5%) fa les maletes i deixa Veneçuela. La tèxtil gallega tancarà així les seves botigues de Zara, Bershka, Oysho, Massimo Dutti i Pull & Bear al país. La informació s'ha filtrat divendres passat a través de fonts vinculades a l'administració de les seves botigues allà, on treballa amb franquiciats en lloc de botigues pròpies, com sol fer normalment.

  • 43,03€
  • -1,62%

De les 22 botigues d'Inditex a Veneçuela, les cinc últimes han tapat els logos de la cotitzada de l'IBEX 35, que conseqüentment es ressent al parquet aquest dilluns.

Inditex posa així final a més de dues dècades al país sud-americà, que ara deixa després de patir crisi, multes, hiperinflació, i finalment, la crisi de la Covid-19, que ha acabat donant el cop de gràcia al seu negoci allà. Un tancament decretat per l'empresari Camilo Ibrahim, soci de l'aerolínia Plus Ultra, propietari del grup Phoenix i líder d'aquest últim reducte de franquícies de la gallega a Veneçuela.

Les corbes per a Inditex van arribar el 2004, quan Hugo Chávez va acusar la tèxtil de "frau fiscal". El 2007, entra en acció Ibrahim, que converteix les seves botigues en franquícies corporatives, una alternativa usada pels d'Amancio Ortega en països on el risc de gestió és major a causa de la inestabilitat política i econòmica que els tenalla.

L'ascens al poder de Maduro no va facilitar les coses per al grup, que va veure com les seves botigues al país patien de desproveïment durant anys a causa que l'economia veneçolana no estava dolaritzada com ara.

Noticias relacionadas

contador