caf fch2 canfranc
CAF

CAF ha anunciat la finalització de la primera fase del projecte FCH2Rail, dut a terme per un consorci d'empreses format per CAF, DLR, Toyota, Renfe, Adif, CNH2, IP i Stemmann-Technik i en què es desenvolupa un tren demostrador bimode propulsat per hidrogen. A més, ha assenyalat que aquest ha estat el primer tren d'hidrogen capaç de finalitzar un dels recorreguts previstos amb l'arribada de la unitat a l'estació de Canfranc, al pirineu aragonès, una línia especialment exigent per les rampes pronunciades i elevades, que suposen un gran desafiament per als nous sistemes de generació d'energia embarcats.

CAF

  • 31,95€
  • 1,59%

El tren demostrador ha circulat a la línia Saragossa-Canfranc tant en mode elèctric, a la zona electrificada, com en mode híbrid, combinant l'energia provinent de les piles d'hidrogen i de les bateries, en els trams sense electrificar.

Després d'aquesta primera fase de proves, la companyia pretén provar la nova tecnologia en altres condicions de demanda de potència i energia en simular diferents serveis comercials. Per això, està previst que el tren circuli per diferents línies de la Xarxa Ferroviària d'Interès General (RFIG), principalment a Aragó, Madrid i Galícia, i amb diferents situacions climatològiques i d'operació. Gràcies a això, es podrà tenir una caracterització més completa de la nova tecnologia embarcada i avaluar-ne la competitivitat com a alternativa sostenible al dièsel.

La iniciativa pren com a base una unitat actual de rodalies de Renfe, en què CAF ha instal·lat una nova solució per a la generació d'energia elèctrica a partir de la hibridació de l'energia provinent de piles d'hidrogen i bateries, i l'ha integrat al seu torn amb el sistema de tracció ja existent al vehicle.

Les proves dinàmiques en una via tancada van iniciar a mitjans del 2022, després de la fase de proves estàtiques a la planta de CAF Saragossa i els primers proveïments d'hidrogen, i han estat la primera autorització d'Adif per a la circulació en proves d'un tren d'hidrogen a la RFIG. Alhora, els maquinistes i caps de tren de Renfe han rebut la formació necessària per conduir el tren CIVIA convertit en tren bimode d'hidrogen.

contador