nike-a-suivre-a-wall-street
93,98$
  • -0,15$
  • -0,16%

La Comissió Europea ha imposat aquest dilluns una multa de 12,5 milions d'euros a Nike per prohibir als comerciants la venda de productes amb llicència en altres països de la Unió Europea, una restricció que afecta productes d'alguns dels clubs i federacions de futbol més coneguts d'Europa com el FC Barcelona, ​​Manchester United, Inter de Milà o AS Roma, així com a federacions nacionals com la francesa.

"Són molts els aficionats que desitgen productes com bufandes o samarretes amb la marca del seu equip de futbol favorit. Nike va prohibir a molts dels seus comerciants amb llicència vendre aquests productes en un altre país, cosa que restringeix l'oferta i augmenta els preus. És il·legal segons les normes de Competència de la UE", ha resumit la comissària Margrethe Vestager.

L'Executiu comunitari va iniciar la investigació el juny de 2017 per determinar si la companyia esportiva restringia de manera il·legal la venda transfronterera i en línia dels seus productes amb llicència. Brussel·les ha conclòs que els contractes de llicència i distribució no exclusius de Nike han infringit les regles comunitàries.

En primer lloc, va imposar una sèrie de mesures directes que restringien les vendes fora del territori d'activitat dels comerciants amb llicència, per exemple, a través de clàusules contractuals que les prohibien, l'obligació de remetre les comandes de vendes de fora d'aquest territori a Nike o amb clàusules de doble imposició de cànons a les dites operacions transfrontereres.

A aquestes mesures va sumar altres de caràcter indirecte, que consistien en amenaçar amb posar fi a l'acord de llicència per vendes fora del territori, rebutjar el subministrament d'etiquetes de 'producte oficial' si sospitava que les seves vendes podien dirigir-se a altres països de la UE i auditories per assegurar que es complien les condicions.

A més, en alguns casos, la multinacional va utilitzar els seus venedors amb llicència principals de cada territori per concedir 'subllicències' a altres comerciants. Per garantir les seves pràctiques, Nike va obligar els seus socis principals a imposar les mateixes restriccions als seus venedors subordinats.

Finalment, Nike prohibia als seus socis el subministrament de productes de marxandatge a clients que puguin estar venent productes fora dels territoris assignats. De la mateixa manera, intervenia per assegurar-se que botigues de roba i supermercats no adquirien productes a comerciants de països diferents.

La Comissió Europea ha determinat que les pràctiques il·legals de Nike, que van durar més de 13 anys) des de l'1 de juliol de 2004 fins al 27 d'octubre de 2017), van segmentar el mercat únic i van impedir la venda transfronterera de productes en detriment, en última instància, dels consumidors europeus.

Brussel·les va concedir, però, una reducció del 40% de la multa per la cooperació de Nike "més enllà de la seva obligació jurídica de fer-ho". La marca esportiva va facilitar als serveis comunitaris informació que va permetre ampliar l'abast de la investigació, va aportar proves amb "un important valor afegit", va reconèixer expressament els fets i les infraccions.

A més de la investigació que ha conclòs amb la imposició de la multa anunciada aquest dilluns, l'executiu comunitari està investigant des de gener d'aquest any la concessió d'avantatges fiscals il·legals a Nike als Països Baixos.

contador