ep 13 marzo 2019 737 max 8 foto heikki saukkomaalehtikuvadpa
Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/dpa - Archivo
181,25$
  • 0,90$
  • 0,50%

Boeing s'enfronta a una demanda pel model 737 MAX. Es tracta d'una companyia de lloguer d'aeronaus russa, que acusa la fabricant nord-americana d'incompliment de contracte. Suposa la primera demanda presentada contra Boeing per un client per la crisi de seguretat.

Avia Capital Services, una subsidiària del conglomerat estatal rus Rostec, afirma que els dos accidents mortals es van deure a les "accions i decisions negligents de Boeing", no només en el disseny d'un avió que era "defectuós" sinó també a la "retenció d'informació crítica" del regulador de seguretat de l'aviació dels EUA durant la certificació.

La demanda que ha presentat inclou que Boeing no va revelar "intencionalment" informació sobre l'aeronavegabilitat del Max als seus clients, incloent-hi Avia, per induir-los a comprar l'avió.

El grup rus, que va encarregar 35 avions a Boeing el març, vol ara cancel·lar la comanda. La companyia afirma que va pagar un dipòsit en efectiu de 35 milions de dòlars per garantir la comanda. Sol·licita que se li retorni aquesta quantitat amb interessos, una xifra a la qual suma altres 75 milions en guanys perdudes. En total, demana 115 milions de dòlars per danys compensatoris, a més de "diverses vegades la quantitat" per danys punitius.

L'advocat d'Avia assegura que ha rebut una oferta de Boeing, però que la compensació era inadequada. "Crec que veuran altres operadors de presentar una demanda durant els propers mesos. Aquesta serà la primera de molts", diu.

Avia i Boeing havien acordat retardar el lliurament de 33 avions MAX a la companyia russa. Un lliurament programada entre octubre de 2019 i febrer de 2022. No obstant això, les comandes es van retardar fins a una data sense determinar entre març de 2022 i desembre de 2024.

contador