• El marge d'interessos augmenta un 11,2% fins els 8.365 milions
  • L'indicador de solvència CET1 es manté constant, al 12% solvencia
BBVA

La temporada de resultats dels bancs de l'IBEX-35 acaba aquest divendres, i un dels protagonistes en aquest sentit és el BBVA. El banc ha reportat les seves xifres abans de l'obertura del mercat, amb un benefici d'1.833 milions d'euros en el primer semestre, la qual cosa suposa un descens del 33,6% respecte al mateix període de l'any anterior. Així i tot, aquests nombres superen les previsions del mercat.

  • 9,85€
  • 0,67%

Al contrari que al primer trimestre, quan el BBVA va reduir el seu benefici un 53,8%, es va quedar per sota de les expectatives i les accions van caure prop d'un 7%, el resultat entre abril i juny sí que aconsegueix les projeccions, amb un benefici trimestral de 1.123 milions d'euros, un 8% menys que en l'exercici anterior. Així, en l'acumulat dels sis primers mesos de l'any guanya 1.833 milions, davant dels 1.645 milions esperats, segons Expansió, pel consens d'analistes.

El descens de les xifres es produeix, explica el banc, a causa de l'impacte dels tipus de canvi i a l'absència d'operacions corporatives, que sí va haver-hi l'any anterior. Així, si no es tinguessin en compte aquests efectes, el benefici hauria augmentat un 5,8% interanual.

El marge d'interessos, referència per conéixer l'evolució del negoci tradicional del banc prestar i captar diners, arriba als 8.365 milions d'euros, un 11,2% més que l'any anterior

El marge d'interessos, referència per conèixer l'evolució del negoci tradicional del banc de prestar i captar diners, aconsegueix els 8.365 milions d'euros, un 11,2% més que l'any anterior. Els ingressos per comissions, per la seva banda, augmenten un 6% fins a 2.350 milions. Aquestes dues variables contribueixen al fet que el marge brut s'incrementi un 5,9% fins als 12.233 milions d'euros. El marge net, una vegada descomptats de l'anterior variable les despeses de personal, administració i amortització, ascendeix a 5.901 milions, un 1,1% més que en 2015.

"El creixement a doble dígit del marge d'interessos en un entorn de tipus d'interès en mínims històrics demostra la fortalesa del model de negoci BBVA i el valor de la diversificació", assenyala el conseller delegat, Carlos Torres, que recorda que BBVA "ha aconseguit els beneficis trimestrals més alts de l'últim any. Com esperàvem, els resultats estan anant en 2016 de menys a més".

Llegiu també: En directo | Resultados empresariales del segundo trimestre 2016 en España y EEUU

RENDIBILITAT I SOLVÈNCIA

La rendibilitat financera (ROE), una de les principals mesures de rendibilitat del sector financer, se situa al 7,2%, davant del 9,5% del primer semestre de l'any passat, mentre que el ROTE (rendiment sobre el patrimoni tangible) passa de l'11,6% al 8,9%. D'altra banda, la ràtio d'eficiència, que relaciona els ingressos amb els costos assumits en el període, augmenta del 49,5% fins al 51,8%, "pràcticament en els mateixos nivells de desembre, molt competitius en relació amb la mitjana del seu grup de comparables europeus (70,8%, a tancament de març passat)", destaca l'entitat.

Quant als indicadors de solvència i risc, el CET1, que segueix els estàndards de les normes internacionals de Basilea sobre la resistència del banc a períodes amb complicacions, es manté pràcticament constant, en quedar-se en el 12,0%, tres dècimes menys que un any abans. La taxa de mora, per la seva banda, descendeix un punt percentual fins al 5,1%, i la taxa de cobertura augmenta dos punts fins al 74%. "Els indicadors de risc van continuar evolucionant de forma positiva. La ràtio de morositat va mantenir la seva tendència a la baixa per quart trimestre consecutiu i va recuperar els nivells de desembre de 2012", assegura el comunicat de l'entitat publicat en la CNMV.

AUGMENT DE LA PRESÈNCIA INTERNACIONAL

El banc ha augmentat el nombre d'oficines que té per tot el món en un 12% fins a la xifra de 9.153 al final de juny, degut principalment per la incorporació al grup del banc Garanti, el segon a Turquia per volum d'actius. Quant al nombre d'empleats, s'incrementa un 20,2% fins als 137.310 treballadors.

Per països, Mèxic és el principal mercat amb un benefici aportat al grup de 968 milions, el 52% del total. Espanya és el segon mercat amb 619 milions per l'activitat bancària, encara que l'activitat immobiliària resta als resultats 209 milions. En tercer lloc apareix el conjunt d'Amèrica del Sud amb 394 milions, seguit de Turquia amb 324 milions i Estats Units amb 178 milions. La resta d'Euràsia aporta 75 milions.

Llegiu més:

Atents a un senyal de compra per a un rebot al BBVA

BBVA presenta un un aspecte tècnic d'allò més interessant

contador