ep archivo   el prsidente de bbva carlos torres en la junta general ordinaria de 2021
BBVA - Archivo

El consell d'administració de BBVA ha acordat formular una oferta pública dadquisició (OPA) de caràcter voluntari sobre la totalitat del capital social del banc turc Garanti que no controla. Actualment, BBVA té un total de 2.093.700.000 d'accions que representen el 49,85% del capital social de l'entitat. Per tant, l'OPA es dirigeix a les 2.106.300.000 restants accions, que representen el 50,15% del capital social. BBVA cau un 4% a borsa aquest dilluns, mentre que Garanti es dispara un 9%.

  • 10,21€
  • -2,06%

BBVA especifica que totes les referències a acció o accions s'han d'entendre realitzades a lots de 100 accions, ja que aquesta és la unitat en què cotitzen les accions de Garanti a la Borsa d'Istanbul. El capital social de Garanti puja a un total de 4.200.000.000 d'accions amb un valor nominal d'una lira turca cadascuna. L'entitat no té emeses accions privilegiades.

El preu ofert per BBVA als accionistes de Garanti és de 12,20 lires turques en efectiu per cada acció. L'import màxim a desemborsar per BBVA serà de 25.697 milions de lires turques (equivalent a aproximadament 2.249 milions d'euros) assumint que tots els accionistes de Garanti venguin les accions. BBVA realitzarà el pagament del preu a càrrec dels seus actuals recursos propis.

Aquesta operació és una magnífica oportunitat per invertir a la nostra filial a Turquia i generar valor per als nostres accionistes”, ha assenyalat el president del grup, Carlos Torres Vila. "A més, el preu és molt atractiu per als accionistes minoritaris de Garanti BBVA", ha afegit.

Assumint una acceptació total de l'oferta per part dels accionistes de Garanti, i considerant el benefici estimat pels analistes per al grup i l'entitat turca, l'operació incrementaria el benefici per acció de BBVA del 2022 en un 13,7% i el valor comptable tangible per acció el setembre del 2021 en un 2,3%. D'altra banda, l'impacte màxim esperat a la ràtio de capital CET del grup al setembre del 2021 seria "molt limitat" (-46 punts bàsics).

L'oferta no està condicionada i el BBVA acceptarà qualsevol nivell de participació

BBVA es reserva el dret a reduir o modificar el preu de l'OPA en l'import brut que correspongui a l'import distribuït per acció, en cas que Garanti procedeixi a declarar o distribuir dividends, reserves o realitzi qualsevol altra distribució als seus accionistes, tot això des de la data d'aquesta informació privilegiada i fins a la data de finalització de l'OPA.

La contraprestació de 12,20 lires turques per cada acció suposa una prima del 34% sobre el preu mitjà ponderat per volum dels darrers 6 mesos; del 24% sobre el darrer mes; i del 15% sobre la darrera cotització del 12 de novembre.

L'oferta no està condicionada i el BBVA acceptarà qualsevol nivell de participació. En cas que no hi acudeixin tots els accionistes, però que després d'aquesta operació BBVA superi el 50% de participació, el banc podria incrementar la seva participació sense haver de llançar una altra OPA.

L'inici d'aquesta OPA voluntària està subjecte a les autoritzacions reguladores pertinents. BBVA estima que l'operació es tancarà al primer trimestre del 2022.

LA IMPORTÀNCIA DE TURQUIA

BBVA ha subratllat la importància de Turquia com a "mercat estratègic". Segons l'entitat, malgrat la volatilitat a curt termini, el potencial de creixement de l'economia, la piràmide poblacional, els llaços comercials del país amb Europa i la baixa bancarització, contribueixen a l'atractiu a llarg termini d'aquest mercat.

Turquia té a prop de 84 milions d'habitants, amb una edat mitjana de 32 anys. BBVA Research estima que el PIB de Turquia té un creixement potencial del 3,5% per any. És un soci comercial rellevant per a Europa: un 56% de les exportacions turques el 2020 van tenir com a destinació el Vell Continent. I el marge per créixer en el negoci bancari és "molt elevat": l'endeutament de les famílies suposa un 17% del PIB, davant d'un 69% de la mitjana de la Unió Europea.

Amb una quota de mercat entre els bancs privats del 20% en préstecs en lires turques i del 19% en dipòsits, Garanti BBVA és el principal banc privat del país i el més gran per capitalització borsària, remarca BBVA. Al setembre del 2021, tenia 21.651 treballadors, 5.535 caixers automàtics i 1.007 oficines. Presenta les millors mètriques del sector en termes de rendibilitat (amb un ROE del 19,3%, davant del 15,6% de mitjana en els seus competidors) i qualitat creditícia (amb una ràtio de mora del 4,0%, davant del 5 ,2% de mitjana al sector, i una ràtio de cobertura del 77%, versus un 69%). A més, destaca per sobre de la mitjana del Grup BBVA en digitalització, tant en vendes digitals en unitats (83% del total) com en clients digitals (78% de penetració mòbil).

"La disciplina en l'assignació del capital guia totes les decisions d'inversió al Grup BBVA, com demostra aquesta operació", ha assenyalat Onur Genç, conseller delegat. "La venda de la filial dels Estats Units ens proporciona opcionalitat estratègica per, entre d'altres, invertir l'excedent de capital generat als nostres principals mercats", ha afegit.

BBVA va completar la primera inversió en Garanti el 2011, en comprar un 25,01% de l'entitat, mitjançant l'adquisició d'accions a Dogus i General Electric. El 2015, es va convertir en el primer accionista, en augmentar-hi la participació fins a un 39,90% mitjançant la compra d'un paquet addicional a Dogus. El 2017, BBVA va incrementar la seva participació fins al 49,85% que té actualment.

Noticias relacionadas

contador