• El país sufrió un intento de golpe de Estado el viernes y vive una situación muy convulsa
  • BBVA, accionista del segundo banco de Turquía, es el valor que más cae en el Ibex
turquia

Goldman Sachs, que té per costum encunyar termes per a les economies més prometedores com va fer amb els BRIC (Brasil, Rússia, Índia i Xina), va establir el 2005 un grup de països anomenats els 'propers onze' que representaven països amb un futur molt atractiu, i entre els quals hi havia Turquia, Estat que viu ara una situació complicada.


Turquia creixia a ritmes del 8% i 9% quan Goldman Sachs va incloure el país entre els que més potencial tenien en termes econòmics. L'economia otomana va patir la crisi internacional amb una recessió del 4,8% el 2009, un sot en un camí de creixement que s'ha mantingut la resta d'anys. El 2014 el PIB es va expandir un 2,9%, i l'any passat ho va fer en un 3,8%.

Amb aquests ritmes de desenvolupament, una població de 74 milions de persones, el seu atractiu turístic i l'enclavament geogràfic que el converteix en el nexe entre Europa i l’Orient Mitjà, Turquia ha estat objectiu d'inversions de multinacionals de tot el món, incloent les empreses espanyoles .

Així, gairebé 100 empreses espanyoles tenen exposició directa al país en estar presents, segons dades de l'Institut de Comerç Exterior (ICEX). Entre les quals, recull Expansión, hoteleres com Barceló, l'aerolínia IAG a través d'Iberia que realitza un vol diari entre Madrid i Istanbul, Indra que té filial turca, Acerinox que va iniciar operacions el 2012, OHL amb un megacontracte de 1.000 milions d'euros al Bòsfor, o Inditex amb 190 botigues.

BBVA, ACCIONISTA DEL SEGON BANC TURC

A més, no cal oblidar BBVA, que l'any passat es va convertir en el principal accionista de Garanti, la segona entitat financera més important de Turquia, en elevar la participació al 39,9%. Per a això, va comprar el 14,89% a Dogus per 1.854 milions d'euros. El valor cau al voltant d'un 2% a l'IBEX-35. Les accions de Garanti es desplomen un 7% a Istanbul.

Segons el Banc Central de Turquia i com recull l’ICEX, el període 2002-2011 Espanya es va situar en la desena posició en fluxos d'inversió estrangera directa per Turquia, amb un 4,5% del total. En total, les últimes estadístiques de l'ICEX (corresponents a 2013) mostren que l'estoc d'inversions arribava als 3.166 milions d'euros. Més de la meitat d'aquest import correspon al sector financer, i destaquen també les assegurances, el comerç al detall, i la metal·lúrgia.

contador