• El ministre de Finances de Turquia, Berat Albayrak, ha anunciat un "nou model econòmic"
ep ciudad bbva
BBVA

BBVA ha caigut en borsa un 0,92% aquest dijous, fins als 5,94 euros per acció, davant el nou mínim històric de la lira turca. Aquesta jornada, la moneda del país euroasiàtic cedeix més d'un 3%, fins a 5,4385 dòlars, i les seves pèrdues en l'acumulat anual arriben ja al 30%. Una situació que afecta l'entitat basca, exposada al país.

  • 10,21€
  • -2,02%

En concret, el país presidit per Recep Tayyip Erdogan és el tercer mercat per a BBVA (14% dels ingressos), per darrere de Mèxic (27%) i Espanya (25%). Per això, la situació a Turquia està perjudicant, una jornada més, la cotització de l'entitat presidida per Francisco González. Aquest dijous, el banc basc ha estat el segon valor més baixista de la sessió, només per darrere de DIA.

I és que el nou pla del govern turc, avançat per Financial Times, no convenç el mercat. En concret, el ministre de Finances del país, Berat Albayrak, ha anunciat un "nou model econòmic" per frenar la caiguda de la seva moneda. Entre altres coses, l'Executiu turc intentarà calmar l'economia i abordar les preocupacions del mercat sobre el desequilibri del creixement i la dependència excessiva dels fons a curt termini de l'exterior.

En un comunicat enviat pel Ministeri de Finances, l'organisme va declarar que planeja mantenir el dèficit pressupostari aquest any en menys del 2% del PIB i que preveu un creixement econòmic d'entre el 3 i el 4%, inferior a la previsió anterior, del 5, 5% per a aquest any i el pròxim. A més, les previsions del Ministeri auguren un dèficit per compte corrent inferior al 4% aquest any, i que la inflació (actualment al voltant del 15%) torni a una xifra d'un sol dígit "en un curt període de temps". A més, segons avança Bloomberg, Erdogan es dirigirà aquest divendres al país després de guardar silenci durant els últims dies.

Això no obstant, la incertesa sobre la situació a Turquia ve de més enrere. Ja el passat dia 2, BBVA va caure fins a un 2,8% a l'IBEX després de les sancions que els Estats Units va anunciar a dos ministres turcs: el ministre de Justícia, Abdulhamit Gül, i el ministre d'Interior, Süleyman Soylu.

Noticias relacionadas

contador