ep ciudad bbva
BBVA

Turquia segueix enfonsant a BBVA en el parquet. L'entitat financera espanyola cau un 3,1% aquest dilluns i arrossega amb si a l'Ibex 35, que s'ha tenyit de vermell (-0,64%) al costat de la resta de places europees.

  • 10,42€
  • 1,96%

BBVA va tancar la sessió del passat divendres amb una caiguda del 5% davant l'alerta del BCE (Banc Central Europeu) per la seva excessiva exposició a Turquia, que en els últims dies viu en un clima d'inestabilitat econòmica i amb la seva divisa, la lira turca, en mínims històrics (aquest dilluns cedeix un 10% i ja acumula una depreciació del 47% en el que va d'any.

L'entitat financera ja perd un 13% en el que va d'agost, a més de 3.900 milions d'euros en capitalització borsària en les últimes sis sessions.

Els analistes d'UBS destaquen aquesta exposició de BBVA a Turquia (el 14% dels guanys nets del grup en el primer semestre de 2018 van provenir d'allí): "La nostra recomanació és 'comprar' i, fins que no existeixi una major claredat sobre el tema no durem a terme una requalificació".

Amb tot, afirmen que "Turquia ja va ser assenyalada com el seu major risc en la nostra anàlisi més recent".

El banc espanyol va ser el més afectat del selectiu després de l'alerta del BCE, que va tenir lloc dijous passat, en el qual l'entitat monetària va expressar la seva preocupació sobre l'exposició dels bancs de l'euro al desplomi de la lira turca, especialment el de l'espanyol BBVA, l'italià Unicredit i el francès BNP Paribas.

Els analistes de XTB van apuntar llavors que "el control del capital o la intervenció del FMI són dues possibles alternatives que poden ajudar a la lira, però Erdogan i la seva influència segueixen sent un factor altament impredictible que podria arribar a empitjorar encara més les coses abans que es recuperin".

contador