ep el expresidente del bbva francisco gonzalez a su llegada a la audiencia nacional para declarar 20191118193011
Eduardo Parra - Europa Press
10,99€
  • 0,48€
  • 4,57%

El director dels serveis jurídics de BBVA Espanya, Adolfo Fraguas, ha assenyalat aquest dijous l'excap de seguretat del banc, Julio Corrochano, com a responsable de contractar l'excomissari José Villarejo, si bé, ha dit que a causa del seu escalafó no va poder fer-ho al marge de la direcció anterior.

Segons fonts jurídiques consultades per Efe, en la seva extensa declaració davant l'instructor del cas Villarejo, Manuel García Castelló, Fraguas, que tornarà a l'Audiència Nacional en un dia encara per concretar, ha responsabilitzat dels contractes amb l'expolicia Corrochano i l'exdirector de Riscos i Recuperacions Immobiliàries i expresident de Districte Castellana Nord, Antonio Béjar, cessat després de la seva imputació.

Segons les fonts, de la declaració de Fraguas es pot inferir que l'expresident de l'entitat, Francisco González, podia saber alguna cosa

També, però de forma més tangencial, ha exposat que una altra de les persones que podia estar a l'aguait era l'exconseller delegat de BBVA Ángel Cano, i segons les fonts, també de la seva declaració es pot inferir que l'expresident de l'entitat Francisco González podia saber alguna cosa al respecte.

García Castelló i els fiscals del cas van reprendre aquest dijous la declaració que Fraguas va començar a prestar la setmana passada com a representant legal del banc, imputat com a persona jurídica pels pagaments que va fer l'entitat bancària a Villarejo per treballs d'espionatge.

El primer dia, Fraguas va estar declarant durant tres hores i mitja i aquest dijous es va estendre cinc hores més i, segons les fonts, haurà de ser citat un altre dia o més dies -encara per fixar- per completar l'interrogatori que encara estan formulant els fiscals, de manera que encara els queda per preguntar als advocats personats en representació de banc.

El llarg interrogatori es va centrar ahir fonamentalment en el sistema de compliance de banc i si es va complir amb la normativa interna.

En referència a això, i després de prestar declaració la setmana passada, el BBVA, entitat que ara presideix Carlos Torres Vila després de la sortida de Francisco González, va emetre una nota de premsa a la qual reiterava el seu compromís amb la justícia, amb la qual assegura haver col·laborat de manera "proactiva" des de l'inici de la causa aportant documentació i el propi informe "forensic" elaborat per Garrigues, Uría Menéndez i PwC.

"La nostra prioritat és l'aclariment dels fets, com hem fet fins ara. Som un banc amb forts valors i principis que guien el nostre comportament cada dia", ha indicat Torres Vila.

Fraguas ha estat dels pocs que no s'ha acollit al dret a no declarar que l'assisteix com investigat, com sí que han fet la major part dels imputats en aquesta causa -càrrecs actuals i passats del BBVA- amb l'argument que la peça en la qual s'investiga la relació del banc amb Villarejo continua sota secret.

Va seguir així la mateixa línia de Béjar i de l'expresident del BBVA, Francisco González, que la passada setmana va accedir a prestar declaració per desvincular-se de l'excomissari i defensar l'actuació de l'entitat, més enllà d'alguna conducta individualitzada que, si es confirma, podria tenir retret penal, al·ludint fonamentalment a Corrochano.

La del BBVA és la novena peça del cas Tàndem i gira al voltant de les contractacions que hauria realitzat el banc des de 2004, quan la constructora Sacyr va iniciar un moviment per intentar prendre el control de l'entitat i que finalment no va tenir èxit.

El BBVA està investigat com a persona jurídica per suposat suborn, revelació de secrets i corrupció en els negocis.

contador