ep avion de iberia
IBERIA - Archivo

Barclays llança un avís a les aerolínies europees: la recuperació només començarà a partir de juny. És el cas d'Ibèria. L'espanyola, component del consorci IAG, tornarà a experimentar un repunt en la demanda de seients des del sisè mes de l'any. Això sí, de manera moderada i de només un 2,7%.

IAG

  • 2,07€
  • 0,93%

Actualment, "la majoria de les aerolínies que estem cobrint estan operant entre un 0% i un 15% de la seva capacitat planificada, amb casos com el d'easyJet, que directament ha deixat en terra tota la seva flota", apunta el banc britànic.

Arran de la crisi del coronavirus, la majoria de vols que continuen operant "majoritàriament són els dedicats a la repatriació de passatgers i el transport de carregament", recorda Barclays. En aquest últim apartat, cobra un especial protagonisme "la cobertura de la demanda d'equipament mèdic".

La informació recopilada per Barclays i basada en les estadístiques de Diio, anticipa una caiguda de la capacitat de les aerolínies d'un 80% a l'abril. Per a maig, l'entitat britànica pronostica més del mateix. Només a partir de juny "podem començar a veure un cert retorn de la normalitat i una modesta recuperació".

Serà al juny quan, segons certs rumors i informacions dels quals es fa ressò Barclays, les restriccions als viatges es comencin a aixecar. Però alerta: "La precaució dels passatgers pot continuar afectant la demanda, per la qual cosa creiem que les aerolínies seran prudents a l'hora d'elevar la seva capacitat de forma escalada i així mantenir a ratlla el seu control de costos".

Un altre escull que marcarà el full de ruta de les aerolínies és la postura dels governs de cada país. "Cadascun adreçarà la decisió d'alçar les restriccions segons ho consideri oportú, i caldrà considerar-ho cas per cas i país per país, sense que cap de les companyies europees s'hagi pronunciat encara sobre els seus plans de capacitat de cara a aquest estiu".

MOODY´S PREVEU UN FUTUR NEGRE PER ALS AEROPORTS

Moody's ha rebaixat d''estable' a 'negativa' la perspectiva dels serveis aeroportuaris d'Europa per un període d'entre 12 i 18 mesos per l'efecte que la pandèmia de coronavirus està tenint en el trànsit, amb pèrdues mitjanes del 30%. La caiguda del trànsit suposa una disminució dels ingressos dels aeroports, ja siguin per taxes aeroportuàries o ingressos comercials.

El ritme de la recuperació del trànsit dependrà de la durada del brot i els danys que provoqui en l'economia mundial, però les perspectives de recuperació són "incertes", assenyala Paco Debonnaire, vicepresident adjunt i analista de Moody's.

Noticias relacionadas

contador