casas viviendas hipotecas euribor

El sector bancari espanyol ha acordat un paquet de mesures amb el Govern per ajudar més d'1 milió d'hipotecats vulnerables afectats per la pujada de l'euríbor.

  • 1,46€
  • 1,04%
  • 4,52€
  • 0,41%
  • 6,78€
  • 0,33%
  • 11,04€
  • 1,24%
  • 4,49€
  • 0,42%
  • 1,15€
  • 1,24%

Tot i que encara falten alguns serrells que seran tancats aquest dimarts, abans que les mesures siguin aprovades pel Consell de Ministres, el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital ha confirmat que s'actuarà a "tres vies: millorant el tractament de les famílies vulnerables, obrint un nou marc d'actuació per a famílies de classe mitjana en risc de vulnerabilitat i facilitant l'amortització anticipada de crèdits i la conversió de les hipoteques de tipus variable a tipus fix”.

PRINCIPALS MESURES

1. Es reforça l'alleujament per a les llars vulnerables cobertes pel Codi de Bones Pràctiques vigent (amb rendes inferiors a 25.200 euros a l'any), mitjançant una rebaixa del tipus d'interès durant el període de 5 anys de carència (fins a Euribor -0,10% des de l'Euribor +0,25% actual), la possibilitat de fer una segona reestructuració de deute i l'ampliació a dos anys del termini per sol·licitar la dació en pagament de l'habitatge.

2. A més, s'amplia l'àmbit d'aplicació del Codi de Bones Pràctiques esmentats, perquè aquelles llars que no compleixen el requisit actual d'increment de l'esforç hipotecari del 50% puguin accedir a una carència de dos anys, un tipus més favorable durant aquest termini i l'allargament de fins a 7 anys en els préstecs.

Segons el Ministeri, "l'aplicació d'aquestes mesures permetrà que els deutors hipotecaris vulnerables vegin alleujada la càrrega financera de forma immediata. Per exemple, una família amb una hipoteca tipus variable de 120.000 euros i una quota mensual de 524 euros després de la revisió de tipus de interès, veurà reduïda la seva quota durant el període de carència de cinc anys més d'un 50%, fins als 246 euros”.

3. Es crea un nou Codi de Bones Pràctiques que permetrà a les famílies de classe mitjana (amb rendes inferiors als 29.400 euros anuals) alleujar la càrrega financera de les hipoteques subscrites fins al 31 de desembre de 2022, mitjançant la congelació de la quota durant 12 mesos i allargament fins a 7 anys del termini d'amortització del crèdit.

4. Aquestes mesures es completen amb l'eliminació durant el 2023 de les comissions per amortització anticipada i per conversió del crèdit de tipus variable a fix, entre d'altres millores.

Les entitats financeres es poden adherir als Codis de manera immediata, a fi que aquestes mesures estiguin disponibles a partir de l'1 de gener de 2023.

ENCARA FALTEN ALGUNS SERRELLS

Segons ha confirmat el Ministeri en nota de premsa, "aquesta iniciativa s'adopta a falta de tancar els darrers detalls en la negociació que el Govern manté oberta amb les patronals bancàries -AEB, CECA i UNACC- i el Banc d'Espanya".

Segons els càlculs del Govern, "hi ha 3,7 milions d'hipoteques referenciades a l'Euribor", i l'objectiu és que "l'ampliació del catàleg de mesures al qual poden accedir les llars els permeti disposar de més opcions per reduir la càrrega hipotecària de forma efectiva i tenir més certesa en el nivell de despesa a mitjà i llarg termini, podent triar la mesura que millor s'ajusti a les seves necessitats i situació financera”.

contador