• Més de 10.000 empreses estaran presents a la fira de turisme que se celebra fins diumenge a Madrid
  • La previsió és superar els 244.972 visitants de l'edició passada després del 'boom' turístic registrat el 2017
ep ana larranaga directorafitur
IFEMA

La Fira Internacional del Turisme, Fitur, arrenca aquest dimecres, i ho fa amb un 13% més d'expositors internacionals i amb un total de 10.000 empreses procedents de 165 països i regions, que mostraran la seva oferta turística. L'objectiu és superar els 244.972 visitants de l'edició passada després del 'boom' turístic registrat el 2017, any durant el qual Espanya ha rebut la xifra rècord de 82 milions de viatgers, situant-se com el segon país més visitat del món, només per darrere de França i arrabassant el lloc als EUA.

Espanya va rebre el 2017 la xifra rècord de 82 milions de viatgers, situant-se com el segon país més visitat del món

La fira continua creixent seguint "el ritme sostingut registrat durant els últims tres anys", fruit de les bones expectatives cap a un sector de xifres rècord i en línia amb el lideratge turístic que viu Espanya, que ha permès a la fira consolidar la seva projecció al calendari firal d'una de les indústries més potents. Així ho assegura la directora de Fitur, Ana Larrañaga, que diu que Espanya està "molt preparada per afrontar els reptes del turisme, on la tecnologia jugarà un paper determinant".

"Serà difícil, hi ha molt marge de millora, però s'aconseguirà. No tinc cap dubte en la capacitat del sector públic i del privat en què s'abordaran els reptes que vinguin", ha afirmat en una entrevista amb Europa Press, durant a qual, a més, ha defensat que Espanya està transmetent una imatge de seguretat i de confiança "molt alta" i que Fitur, com a marca, contribueix a l'èxit de les fires a Madrid i a la imatge del país.

Tot està ja preparat. Fitur generarà per a Madrid uns ingressos induïts de 260 milions d'euros gràcies a les gairebé 5.000 persones que treballen aquests dies directament al recinte firal d'Ifema a Madrid (cambrers, hostesses, registradors, transportistes). La superfície ocupada d'exposició ronda als 65.500 metres quadrats, un 4% més que durant la passada edició. Segons Larrañaga, Fitur és "un reflex de la societat espanyola", que ha sabut, durant els darrers anys, adaptar-se a la diversificació del turisme amb noves seccions, cosa que aporta consolidació, i que ha posat el focus en la tecnologia com a eina útil per ser més competitiu i atendre les noves necessitats del turista.

De fet, la fira comptarà amb un 8% més d'expositors directes (816), un 13% més en el cas de l'oferta internacional, i pel que fa als expositors de l'àrea nacional, que augmenten un 3% en aquesta edició, destaca especialment el creixement del 16% de l'àrea de tecnologia.

"Espanya va aconseguir el tercer lloc en arribades de turistes internacionals a l'any ‘98. Des de llavors no ha caigut d'aquest lloc i va acabar com a segona potència el 2017. Haver-se mantingut des de llavors amb la competència creixent existent denota que darrere hi ha un treball i unes estratègies molt sòlides, segur que millorables, però que han anat afrontant reptes i han de mantenir entre els tres països més visitats", ha apuntat.

Segons Larrañaga el creixement brutal del turisme a Espanya "anirà consolidant-se" no només en termes quantitatius, sinó també qualitatius i d'ingressos. "Si l'economia va bé, està demostrat que seguim viatjant", ha opinat, per afegir que el mercat emissor espanyol ha crescut un 16%, tant en nombre de viatges com a despesa, cosa que atreu l'interès dels mercats internacionals per promocionar-se al país.

Tenint en compte la participació, amb més de 10.000 empreses procedents de 165 països integrades i gairebé 820 estands, un 8% més, les perspectives que fructifiquin els contactes comercials "són bones i d'això es tracta", ja que Fitur és "un espai de negoci ", ha apuntat Larrañaga. "Àfrica creix, Àsia creix, Amèrica creix i Europa creix. Només l’Orient Pròxim s'estanca per la situació de major inestabilitat en aquests mercats. Aquest any hi ha més oferta i veig oportunitats interessants al mercat espanyol per atreure turistes als seus països", ha explicat. Aquests creixements es reflecteixen a Fitur amb un augment del 20% de la presència d'Àfrica a la fira, al voltant del 17% més d'Àsia-Pacífic i el 7% que creix Europa.

Pel que fa a Espanya, fidelitzar amb serveis de màxima qualitat a preus competitius oferint elements de valor complementaris per atreure turistes de qualitat són les claus. Un exemple és Fitur Festivals, que pot ajudar a complementar el turisme de 'sol i platja' amb altres atractius i atraure un altre tipus de visitant.

LA TECNOLOGIA COM A EINA

En aquest sentit, Larrañaga qualifica d’"inqüestionable la importància de la tecnologia" doncs les destinacions, no només ja les empreses, recolzant-se en una base tecnològica poden donar serveis i prestacions més eficients. "La tecnologia és una eina, no un objectiu", ha matisat.

Perquè les destinacions puguin oferir i captar l'interès dels turistes el primer que han de fer és saber el que volen els turistes i adaptar-se a aquestes necessitats i gustos. "Així podem adequar l'oferta als clients a través de la tecnologia com a eina útil per oferir al turista l'experiència que més li pugui convèncer dins d'un mercat tan competitiu", ha explicat.

El laboratori d'Ifema, amb 10 investigadors, vol avançar-se així a la tecnologia que durant els propers cinc anys manejarem per treballar amb temps i anar adaptant-se a la transformació tecnològica, fins i tot en la gestió de Fitur, la comunicació, el contacte amb els clients, etc. "També servirà de plataforma de formació i informació, on un aprofita per veure a on va el futur. Cada destinació el gestionarà com cregui convenient i amb més o menys èxit, perquè la plataforma comercial no està renyida amb la formació", ha subratllat.

Finalment, Larrañaga ha valorat que després de celebrar el 2017 l'Any Internacional del Turisme Sostenible, cal seguir treballant en aquest aspecte. Per això, aquest any s'ha sumat al lliurament del I Premi del Turisme Responsable per ajudar en la conscienciació per la sostenibilitat en el turisme.

ÍNDIA, SOCI PRINCIPAL DE LA FIRA

Fitur, que celebra aquest any el seu 38è edició, ha estat organitzada pels Reis d'Espanya. Les expectatives són favorables, ja que situen la fira com el saló de referència del turisme de negocis a Madrid. Índia serà el soci principal de la fira aquest any, i per això hi ha incrementat la seva participació en un 35%. Sota l'eslògan 'Incredible India', el país busca promoure la destinació i augmentar la seva potencialitat turística, que l'any passat li va permetre superar els 9 milions de turistes internacionals.

En aquesta edició participaran per primera vegada Síria, Sant Prengui & Príncep, Bangla Desh i Bòsnia Hercegovina, i s'incorporen a l'oferta internacional Azerbaidjan, Bielorússia, Bolívia, Equador, Guinea Equatorial, Letònia, Maurici, Puerto Rico i Ucraïna, que ja havien participat amb empreses i tornen ara amb representació oficial.

La diversificació de l'oferta que s'exhibirà aquest any al llarg de la catifa d'Ifema a Fitur, així com l'aposta per la sostenibilitat i la millora constant de l'experiència del viatger seran aspectes a destacar.

contador