• La facturació total del comerç electrònic va arribar als 24.185.000 d'euros durant l'últim any a Espanya
  • Les tres grans cadenes han realitzat diferents moviments empresarials per avançar en les seves vendes en línia
retailers ecommerce
Irakli Tavberidze

Renovar-se o morir. Una idea que ha aterrat a les oficines dels tres gegants de la distribució a Espanya. Mercadona, Carrefour i DIA han decidit moure fitxa d'una vegada per totes en el tauler del comerç electrònic. Un escenari que fins ara resulta residual en el seu percentatge de vendes, però que intenten revertir amb una forta aposta davant el continu creixement del consum en línia.

El comerç electrònic suposa poc més de l'1% de les vendes entre les cadenes de supermercats a Espanya. No obstant això, els experts afirmen de manera unànime que creixerà en línia amb la resta de productes de consum. La facturació del comerç electrònic a Espanya va augmentar durant el quart trimestre del 2016 un 25,4% interanual, fins a arribar als 6.656.000 d'euros, segons les últimes dades de comerç electrònic disponibles al portal de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC). Així, la facturació total de l'any 2016 ha assolit els 24.185.000 d'euros, un 20,8% més que el 2015.

Segons l'estudi ‘Evolución y perspectivas de e-commerce para 2017’, realitzat per l'agència de màrqueting de resultat Kanlli, per aquest proper exercici la vendes en línia tindran un creixement aproximat del 30%. Davant d'aquest potencial, diverses startups com Lola Market, Ulabox, Comprea o Deliberry intenten aprofitar 'el descuit' dels grans supermercats per apoderar-se d'aquest mercat.

Segons Gonzalo Ibáñez, CEO d'Kanlli, el motiu principal pel qual els grans supermercats han estat reticents a fer el salt a la venda en línia és que "tenen muntat el seu model logístic basat en el sistema de venda tradicional". Perquè sigui rendible per a la companyia, "els costos del servei per al client haurien de ser molt elevats", afegeix l'expert.

Entre Mercadona, Carrefour i DIA controlen la venda física de la gran distribució amb un 40% de quota de mercat. "L'alta densitat de botigues físiques i la dispersió rural de la població que hi ha a Espanya condicionen el mercat del gran consum", assenyala Javier Vello, responsable del sector retail i consum a PwC Espanya. Tot i això, "la irrupció d'Amazon ha sacsejat el mercat", considera. Per això, els tres líders del mercat han decidit posar-se mans a l'obra per fer el salt definitiu a la venda en línia.

JUANA ROIG 'AL RESCAT'

"La nostra pàgina web és una merda. Ho diuen els clients i ho diuen els empleats". Així definia Juan Roig, president de Mercadona, la situació de la seva plataforma de comerç electrònic durant la presentació dels resultats de 2016. Després d'aquesta declaració, la responsabilitat de donar la volta al servei en línia de la cadena líder a Espanya va recaure sobre la filla menor del president, Juana Roig.

En menys de quatre mesos, abans del que s'esperava, la cadena de supermercats ha presentat el web 'Mercadona Tech'. "Anem a reinventar la forma de comprar alimentació", va proclamar Juan Roig. Per Gonzalo Ibáñez aquesta afirmació fa pensar que "planegen donar a llum un nou model i no sumar-se al de supermercat en línia que ja coneixem i que no és rendible per als supermercats", apunta el CEO de Kanlli.

El seu objectiu principal serà portar el seu domini a Internet. El 2016, l'empresa de Juan Roig va perdre entre 30 i 40 milions d'euros en les vendes per internet. Per donar la volta a aquesta situació, la companyia ha decidit incloure al seu equip a l’exenginyer d'Amazon José Pérez-Agüera com a director de producte. "Mercadona compta amb la fidelitat dels consumidors en els seus productes", apunta Javier Vello i caldrà veure si 'els caps' de Mercadona també mantenen aquest reconeixement a la xarxa.

Entre Mercadona, Carrefour i DIA controlen la venda física de la gran distribució amb un 40% de quota de mercat

SI NO POTS AMB L'ENEMIC...

Igual que va fer Roig, el conseller delegat de DIA, Ricardo Currás, també va ser, recentment, molt crític amb el comportament de la seva companyia en la venda en línia. "Hem estat tots uns mantes al comerç en línia", ha criticat. La seva solució ha estat forjar les seves aliances amb el gegant online del comerç electrònic: Amazon.

Poc després de conèixer-se l'operació d'Amazon i Whole Foods, la companyia que dirigeix ​​Jeff Bezos va ampliar l'acord que manté amb DIA a Madrid fins a Barcelona. La companyia nord-americana ja era l'encarregada de distribuir alimentació a la capital als seus clients del servei Prime (enviaments gratuïts), mitjançant l'oferta d'un catàleg amb 5.300 referències disponibles a la Plaça de DIA, l'ensenya de la cadena especialitzada en productes frescos.

"Un moviment molt intel·ligent per part de DIA", indica Javier Vello. DIA preveu que les vendes del comerç electrònic arribin als 120 milions d'euros el 2020, multiplicades per sis les que té en l'actualitat. La cadena de supermercats ha subratllat que el comerç electrònic suposa "una oportunitat per impulsar el seu creixement" i retallar terreny a Carrefour i Mercadona.

MÉS ENLLÀ DE L'ALIMENTACIÓ

Carrefour ha estat l'última a respondre. La cadena de supermercats francesa va obrir el passat 3 de juliol el Centre d'Innovació de Carrefour (CIC) a Madrid. Hi treballaran 240 persones amb perfils molt enfocats a aquesta evolució: IT digital, comerç electrònic, màrqueting digital o cèl·lula d'innovació entre d'altres. El centre "compartirà les últimes tecnologies, desenvoluparà nous serveis de comerç electrònic, impulsarà avenços tecnològics i promourà aplicacions innovadores amb els seus proveïdors i clients, entre altres actuacions", assenyalava l'encarregat d'estrenar aquest centre Javier López, director d'e-commerce de Carrefour España.

En el seu avanç en la venda en línia, la companyia francesa també ha establert aliances amb companyies com Comprea. "El principal potencial de Carrefour és que poden oferir a través d'internet tant aliments com, per exemple, un electrodomèstic", indica el responsable del sector retail i consum a PwC Espanya. Un altre punt diferencial amb els seus dos rivals és la seva àmplia oferta de productes premium.

EL CONSUM DEL FUTUR, COMPRAR MIXT?

L'estudi anual d'eCommerce d'IAB Spain 2016 mostra que 7 de cada 10 internautes realitza compres en línia amb un desemborsament mitjà de 80 euros. "Cada vegada més empreses aposten per estratègies basades en la venda 'omnicanal', potenciant les compres tant en botiga física com online, bé sigui a través de l'ordinador o mitjançant dispositius mòbils", apunta Paco Anes, responsable del Mòbils & New Media d’IAB Spain.

Els dubtes sorgeixen quan s'analitza la possibilitat que aquestes dades siguin capaços d’extrapolar-se a l'hora d'omplir la nevera. "Veiem que els usuaris estan preparats per realitzar la seva compra en internet, tot i que si parlem de futur, apostem per botigues tant en línia com fora de línia a l'hora de comprar", indiquen des d’IAB Spain.

contador