• La companyia envia una carta a Renfe sol·licitant informació sobre l'oferta de la "guanyadora virtual"
  • Pel 'macrocontracte' de l'AVE competien Siemens, CAF, Talgo i Alstom
l-etat-veut-sauver-le-ferroviaire-a-alstom-belfort

Alstom ha sol·licitat a Renfe informació addicional sobre l'oferta amb la qual Talgo s'ha adjudicat el contracte de subministrament dels nous trens AVE, per la qual també competia, en considerar que suscita dubtes tant en l'aspecte tècnic com en l'econòmic.

  • 18,19€
  • 0,58%
  • 4,38€
  • 0,34%

La multinacional francesa ha remès una carta a la companyia ferroviària pública en la qual estima que "no està completa" la informació facilitada dimarts passat en l'acte públic en el qual es van obrir les quatre ofertes que van competir pel contracte (Siemens, CAF, Talgo i Alstom).

Per això, en la seva missiva, Alstom demana formalment a Renfe que desglossi el càlcul de la puntuació tècnica atorgada a la proposta de Talgo que es va erigir com a potencial adjudicatària.

També demanda les dades de l'oferta econòmica "que no van ser llegits en l'acte públic", amb la fi última de comprovar que es compleixen tots els requisits fixats en els plecs del concurs, segons van informar a Europa Press en fonts de la multinacional francesa.

Alstom considera que "es tracta d'una informació no confidencial" que "ha de proporcionar-se en compliment del principi i deure transparència" que estableix la Llei de Contractes.

Alstom demana formalment a Renfe que desglossi el càlcul de la puntuació tècnica atorgada a la proposta de Talgo

Així mateix, apel·la als òrgans competents en matèria de contractació, entre els quals cita al Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals, per indicar que "reconeixen la possibilitat que en els actes d'obertures de pliques no es llegeixi tot el contingut de l'oferta sense perjudico de l'obligació de donar a conèixer la resta del contingut posteriorment i sense esperar a la notificació d'adjudicació".

LLIÇA PER LA 'MEGACOMANDA'

Talgo va resultar potencial adjudicatari de la nova generació d'AU de Renfe, la major compra de trens de l'operadora, després d'aconseguir la millor nota en l'aspecte tècnic amb el seu tren 'Abril' (28 punts d'un total de 35). També ho va aconseguir finalment en l'econòmic, una vegada comprovat que es va lliscar un error en l'oferta de CAF, que inicialment figurava com la més econòmica.

Del seu costat, Alstom, que va licitar amb el seu tren AVE de dues places, va aconseguir la segona millor nota per a la seva oferta tècnica (25 punts), i va oferir un preu de 166.821 euros per plaça i quilòmetre recorregut (156.542 euros en la variant), lleugerament superior al de 137.768 euros de Talgo.

Alstom eleva aquesta sol·licitud de dades a Renfe en vespres que la companyia ratifiqui dilluns que ve, en una reunió del seu consell d'administració, l'adjudicació del contracte al fabricador espanyol que presideix Carlos Palacio.

CREDIBILITAT I CONFORT

Entre els dubtes de Alstom figura el fet que Talgo compleixi el criteri de "credibilitat" del tren presentat que fixaven els plecs del contracte, que indiquen que el fabricant "ha de justificar de forma documentada que té un tren que ha complert, fora del període de garantia, l'índex (de credibilitat) ofert durant un període acumulat d'almenys un any".

Entre els dubtes de Alstom figura el fet que Talgo compleixi el criteri de "credibilitat" del tren

Així mateix, apunten al fet que ha aconseguit la major puntuació respecte al confort del tren, quan es tracta d'un vehicle que presenta tres files de seients en una de la dues fileres de butaques dels cotxes de classe turista, i dues files de dos seients en tots els de preferent.

En aquest sentit, les mateixes fonts indiquen que els plecs fixaven unes condicions "molt estrictes" quant a les places en termes de mesures, condícies, lloc per a equipatges i zona de reunions entre altres aspectes.

A més, apunten al fet que l'oferta econòmica de Talgo planteja un preu pel manteniment posterior dels trens un 30% inferior al que aplica als treballs que actualment realitza.

contador