cesar alierta telefonica portada

Després de la defunció d'Emilio Botín i Isidoro Álvarez i la retirada d’Amancio Ortega a favor de Pablo Isla al capdavant d'Inditex, aquest dimarts una altra notícia ha sacsejat la història del món empresarial espanyol. César Alierta ha decidit abandonar el càrrec de president executiu de Telefónica a favor del seu segon de bord i mà dreta, José María Álvarez-Pallete.

Però, quina ha estat la trajectòria d'una de les figures més rellevants d’Espanya d’aquests últims 20 anys? Segons la biografia que consta a la web de Telefónica, César Alierta va néixer el 5 de maig de 1945. És llicenciat en dret per la Universitat de Saragossa i té un màster en administració d'empreses per la Universitat de Columbia (Nova York) aconseguit el 1970.

Fins ara era president de Telefónica, SA (des del juliol del 2000), i membre del Consell d'Administració de China Unicom. Des del setembre del 2010 també és conseller independent, president de la Comissió de Retribucions i vocal de la de Comissió de Nomenaments del Consell d'Administració d’International Consolidate Airlines Group (IAG), la companyia resultant de la fusió entre Iberia i British Airways.

A més, forma part de la Columbia Business School Board of Overseers i és acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres d'Espanya.

Va ser director general de l'àrea de Mercat de Capitals a Banco Urquijo de Madrid entre el 1970 i el 1985. Posteriorment va ser president-fundador de la societat Beta Capital, càrrec que a partir del 1991 va compatibilitzar amb la presidència de l'Institut Espanyol d'Analistes Financers. També va ser membre del Consell d'Administració i de la Comissió Permanent de la Borsa de Madrid.

El 1996 va accedir a la presidència de Tabacalera, SA, càrrec des de la qual va impulsar i afavorir la fusió transfronterera amb la companyia francesa Seita. Fruit d'aquesta fusió va néixer Altadis, companyia que va presidir fins al juliol del 2000, moment en què va ser designat president de Telefónica. Des del gener del 1997, ja formava part del Consell d'Administració d'aquesta companyia.

El juny del 2010, César Alierta va rebre a Nova York la medalla d'or de l’Americas Society en reconeixement a la seva important contribució al creixement i el desenvolupament de Llatinoamèrica. Cinc anys abans, també a Nova York, Alierta havia rebut el premi «Empresari Espanyol Global» (The Global Spanish Enterpreneur), atorgat per la Cambra de Comerç d'Espanya-Estats Units. Aquest guardó és un reconeixement a la gestió desenvolupada en la companyia que ha permès l'entrada del grup Telefónica a l'índex borsari Dow Jones Global Titans 50 de Nova York.

Alierta presideix des de la seva creació, el febrer del 2011, el Consell Empresarial per a la Competitivitat (CEC), una entitat constituïda per 15 grans empreses i l'Institut d'Empresa Familiar que suma compromisos i esforços per aportar propostes que millorin la competitivitat, ajudin a la recuperació econòmica i enforteixin la confiança internacional a Espanya.

contador