ep archivo   fachada y letras del edificio de aena piovera azul sede central de aena en madrid
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Aena Desarrollo Internacional, filial íntegrament participada per Aena, a través de la qual desenvolupa la seva activitat internacional, ha estat declarada per l'Agència Nacional d'Aviació Civil del Brasil adjudicatària de la subhasta celebrada per a la concessió, per un termini de 30 anys, d'onze aeroports brasilers, segons ha notificat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

  • 174,50€
  • -0,68%

El preu de l'adjudicació -resultat de la subhasta pública duta a terme aquest dijous a la borsa de São Paulo- ha estat de 2.450 milions de reals brasilers, aproximadament 468 milions d'euros.

A més d'aquesta quantitat, "conforme al plec regulador de la concessió, s'han de desemborsar 1.639 milions de reals brasilers (al canvi, aproximadament 312 milions d'euros) en concepte de compromisos obligatoris, per la qual cosa l'import total de l'operació puja a 4.089 milions de reals brasilers, aproximadament 780 milions d'euros", ha informat Aena.

Els onze aeroports brasilers dels quals Aena ha obtingut la concessió van sumar el 12% del trànsit del país el 2019, i són Congonhas, Campo Grande, Uberlândia, Santarém, Marabá, Montes Claros, Carajás, Altamira, Uberaba, Corumba i Ponta Porã, l'aeroport de Congonhas és el principal aeroport del grup, amb 22,8 milions de passatgers el 2019, el 85% del conjunt d'aquests onze aeroports.

La gestió d'aquests aeroports comporta una "obligació de pagament d'una contraprestació variable amb un termini de carència de quatre anys, consistent en un percentatge sobre els ingressos bruts que augmenta des del 3,23% fins al 16,15% anual".

D'acord amb la planificació i estudis realitzats sobre les inversions necessàries, es preveu una inversió propera als 5.000 milions de reals brasilers (preus constants 2020), el 73% de la qual està previst que es realitzi a la primera fase de la concessió, és a dir, fins al 2028.

Aquests aeroports passaran a ser gestionats per una societat concessionària que es crearà expressament per fer-ho, participada al 100% per Aena Desenvolupament Internacional. La signatura del contracte de concessió està prevista que tingui lloc al proper mes de febrer de 2023.

Els onze aeroports brasilers adjudicats s'uneixen als sis aeroports del Grup Nordeste del Brasil que Aena gestiona des de l'any 2020, després de resultar vencedora, el 15 de març de 2019, a la subhasta celebrada per a la concessió del Grup Nordeste esmentat.

contador