• La intenció de La Caixa i Repsol és tancar la venda d'un 20% de Gas Natural abans de finals de l'any
  • Fonts del mercat confirmen que GIP és l'aliat perfecte per a totes les parts
gasnatural1

A vegades, les especulacions fins i tot s'acaben complint en el món empresarial. La possibilitat de que La Caixa i Repsol fessin caixa amb la seva temptadora participació a Gas Natural era un rumor continu des de fa mesos. Ara ja és una realitat. I la figura d'Ogulensi ha estat clau.

  • 5,11€
  • 1,95%
  • 23,36€
  • -0,09%
  • 14,72€
  • -1,90%

Nascut a Nigèria el 1953 i fill del primer professor de Medicina de Nigèria, Odebayo 'Bayo' Ogunlesi presideix des de 2006 Global Infrastructure Partners (GIP), un fons independent especialitzat en invertir en energia, transport i companyies d'aigua. Amb més de tres dècades d'experiència al món de la banca d'inversió, el 2010 el seu protagonisme es va disparar quan va aconseguir fer-se amb l'Aeroport de Gatwick, el segon en importància de Londres.

Ara, GIP i Ogunlesi emergeixen en el mapa energètic espanyol. I segons fonts coneixedores de la situació ho fa com el candidat adequat per desembussar una operació sobre la qual portava mesos especulant-se i que, des d'aquest dijous, ja és real. Perquè va ser aquest dijous quan Repsol i La Caixa van confirmar que estan negociant la venda d'una part de la seva participació a Gas Natural amb GIP i altres fons, encara que el veritable interès i el pes de l'operació se centra en la signatura presidida per Ogunlensi.

Ogunlesi, que además es consejero de Goldman, dio un golpe de efecto con la compra de Gatwick en 2010

Entre la petroliera i el braç industrial de La Caixa (Criteria) controlen un 64,5% de la gasista. Repsol té un 30,1% i CriteriaCaixa, un 34,4%. La seva intenció, tal com van confirmar aquest dijous en sengles fets rellevants enviats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), passa per vendre cadascuna un 10%, amb el qual, en total, es desprendrien del 20% de la companyia presidida per Salvador Gabarró, una variació que obligarà a modificar el pacte parasocial que Repsol i La Caixa van signar ja l'any 2000 i van modificar després en 2002.

La confirmació de l'operació, les negociacions de la qual van començar al juliol, li va anar de meravella als títols de Gas Natural. Van sumar un 3% i van tancar a 19,07 euros, el preu més alt de l'any. Amb aquesta cotització, el 20% que pretenen col·locar Repsol i Criteria té un valor de mercat de 3.816 milions d'euros.

Segons fonts coneixedores de la situació, la cotització actual supera el preu que ambdues companyies donen als seus llibres a Gas Natural, amb el que ambdues s'apuntaran plusvàlues amb la venda. En concret, detallen que Criteria té valorada la seva participació a Gas Natural entorn dels 5.670 milions d'euros, mentre que la valoració que fa Repsol és de 4.769 milions. En tots dos casos, per tant, els seus respectius 10% es mouen entorn dels 1.600 milions d'euros, per sota dels 1.908 milions als quals el mercat valora ara un 10% de la gasista.

EL CANDIDAT IDEAL

Encara que, sobretot, l'operació permetrà a Repsol seguir endavant amb el seu pla de desinversions. El seu objectiu, recollit en el pla estratègic per 2016-2020 presentat a l'octubre de 2015, passa per aconseguir 6.200 milions d'euros mitjançant desinversions fins a 2020, dels quals la meitat s'aconseguirien entre aquest any i el proper. Amb els diners de la venda del 10% de Gas Natural alleugeriria el seu deute, que en l'últim any ja ha baixat de 13.264 a 11.709 milions d'euros, i defensaria les seves qualificacions crediticies, ja que està a la vora del bo porqueria per Standard & Poor's.

L'operació, per tant, té sentit. Però segons fonts properes a les negociacions aquest sentit és encara major per la presència de GIP. "És el candidat ideal", reconeixen. I detallen els motius: per a Gas Natural suposa l'entrada d'un accionista internacional de referència i de prestigi, amb el que reforça la seva condició de companyia multinacional; i per Criteria i Repsol, que seguiran tenint una participació molt important en la gasista, suposarà donar entrada en l'accionariat a un inversor que contribuirà en la gestió de la companyia i en la generació d'uns beneficis que es tradueixin en dividends per als seus comptes de resultats. La intenció dels venedors és tancar la venda abans de finalització d'any.

Amb 33.000 milions de dòlars sota gestió, GIP protagonitzaria així una altra incursió a Espanya. Ja va estar present a l'accionariat de CLH, la companyia espanyola dedicada al transport i emmagatzematge d'hidrocarburs. Va comprar el 15% de l'empresa el 2014 i ho ha venut aquest any. I segueix present, juntament amb ACS, a l'accionariat de Saeta Yield i Bow Power, en les quals el 2015 va aconseguir unes participacions del 24% i del 49%, respectivament. Ara Ogunlesi vol elevar l'aposta amb la seva irrupció a Gas Natural. I totes les parts estan encantades de que sigui així.

contador