ep archivo   autopista de peaje sh 288 en houston estados unidos
ACS - Archivo

ACS ha caigut amb força aquest dijous a la borsa (-3,15%, 38,78 euros) després de conèixer que la Comissió de Transports de Texas (EUA) ha decidit renegociar el contracte de concessió de l'autopista de peatge SH-288, que gestiona Blueridge Transportation Group, actualment coparticipada per ACS (43,2%) i per Abertis (56,8%). Tot i això, les pèrdues d'ACS no són les úniques que criden l'atenció. Ferrovial ha baixat un 1,13%, fins als 36,68 euros, ja que compta amb molta exposició a les autopistes als EUA.

ACS

  • 37,82€
  • 0,32%

Així ho ha indicat ACS en un comunicat remès aquest dimecres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en què detalla que la Comissió té previst reunir-se aquest dijous "per autoritzar la creació d'una corporació de transports i la possible terminació anticipada" del contracte de concessió de l'autopista".

Aquesta organització, segons recullen diverses informacions a la premsa, té previst discutir, i previsiblement aprovar, la rescissió de l'acord amb Blueridge no per un incompliment o negligència de la gestora, sinó perquè el contracte preveu una 'disposició de compra' que està per sota del valor dels ingressos futurs de la infraestructura.

La possible nacionalització de l'autopista contrasta amb la defensa que fan ACS i Abertis del projecte a les seves notes. I és que remarquen que l'SH-288 "ha funcionat amb notable èxit des de la seva entrada en funcionament el novembre del 2020".

Així mateix, la companyia també explica que la Comissió ha anunciat que prèviament a la decisió, obrirà un període de sis mesos per negociar un nou acord amb la concessionària actual que eviti aquesta terminació anticipada i que reflecteixi l'interès de l'Estat de Texas i dels accionistes inversors.

Cal recordar que aquesta autopista és una de les obres d'infraestructura més importants de l'àrea metropolitana de Houston, i que des de l'obertura el 2020 ha ajudat a descongestionar la ciutat.

PARTICIPACIÓ NO ESTRATÈGICA

Els experts de Sabadell han valorat la notícia, i creuen que és una "notícia sense impacte", tot i que la veritat és que ACS està patint a la borsa. És, recorden, una "participació no estratègica per a ACS", i remarquen que la companyia de Florentino Péres "recentment va comentar que és un dels actius (al costat d'altres industrials i de serveis, com Clece) amb què considera que podria generar a prop de 3.000 milions d'euros de caixa durant els propers anys".

Respecte a l'SH-288, apunten des del banc que a la presentació dels resultats del quart trimestre i del conjunt del 2023 ACS "va confirmar que hi ha diversos compradors interessats, a més d'Abertis, encara que sosté que a mesura que passa el temps el valor de l'actiu va creixent pel bon rendiment que està tenint a nivell operatiu”.

contador