ep autopista gestionada por abertis
ABERTIS - Archivo

Abertis i GIC, firma d'inversió que gestiona les reserves estrangeres de Singapur, han tancat la compra d'una participació del 72,3% de Red de Carreteras de Occidente (RCO), un dels principals operadors d'autopistes de Mèxic. El consorci ha adquirit el 70% que estava en mans de Goldman Sachs Infrastructure Partners i un 2,3% addicional a inversors i gestores de fons de pensions mexicanes, accionistes minoritàries de la societat.

Amb el tancament de l'operació, Abertis ha adquirit el 51,3% d'RCO per un import de prop de 1.500 milions d'euros, la qual cosa li atorga el control de la companyia, que passa a consolidar globalment en els comptes del grup.

RCO controla cinc concessionàries que sumen 876 quilòmetres en total. La seva xarxa de 8 autopistes és una de les més importants a Mèxic, i conforma l'eix vertebral viari de la regió centre-oest, connectant el principal corredor industrial del país, El Bajío, amb les dues ciutats més grans, Ciutat de Mèxic i Guadalajara.

Aquesta compra suposa per a Abertis obtenir prop de 8.600 quilòmetres d'autopistes de gestió directa, i contribueix a l'extensió de la vida mitjana de la cartera de concessions del grup.

Abertis ha dit que, des de l'anunci de l'acord de compra, a l'octubre de 2019, ha mostrat el seu compromís d'inversió al país, reforçant la seva aposta per la col·laboració públic/privada amb l'objectiu d'aconseguir solucions de creació de valor futur per als territoris a través d'acords amb les Administracions públiques. En aquest sentit, al febrer, RCO va signar amb el Govern mexicà un programa d'inversions per a l'ampliació de les autopistes de la concessionària FARAC I, a l'àrea occidental del país, a canvi de l'extensió de la concessió en 6 anys. La companyia invertirà 8.000 milions de pesos (més de 300 milions d'euros) en la construcció de tres ramals lliures de peatge, amb l'objectiu de millorar la mobilitat i la seguretat del servei als Estats de Guanajuato, Michoacán i Jalisco.

Abertis ha precisat, igualment, que gràcies també a la seva ubicació estratègica, la caiguda del trànsit a les autopistes de RCO durant la crisi de la Covid-19 ha estat d'un -32% fins avui, menys que a d'altres mercats.

Abertis ha finançat la compra mitjançant efectiu disponible i préstecs a mitjà i llarg termini ja existents. L'operació no tindrà impacte en el ràting de la companyia, atès que les agències creditícies ja ho havien tingut en compte als seus últims informes sobre Abertis. Després de l'adquisició, Abertis disposa d'una liquiditat total de 4.400 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador