ep pablo iglesias eta pedro sanchez moncoloan bilduta
JESÚS HELLÍN - EUROPA PRESS - Archivo

El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, i el líder d'Unides Podemos, Pablo Iglesias, afronten aquest dimarts la seva cinquena entrevista des de les eleccions generals del 28 d'abril per a explorar fórmules de col·laboració en aquesta legislatura sense que s'hagin produït avanços significatius en les seves respectives posicions.

L'escull principal que està impedint avançar és l'interès d'Iglesias per tenir quota de representació en el Consell de Ministres. El PSOE, en canvi, s'oposa de manera fèrria a constituir un Govern de coalició i només ofereix a Podemos ocupar càrrecs intermedis en l'Administració i proposar noms d'independents com a ministres.

Amb la intenció de pressionar a Podemos mostrant a l'opinió pública que els 'morats' semblen prioritzar les butaques a les polítiques, la direcció del PSOE ha presentat un document a negociar amb els 'morats' amb propostes programàtiques en matèria de polítiques socials tals com ocupació, pensions, desigualtat, habitatge o ecologia.

I ha establert un comitè negociador format per la portaveu en el Congrés, Adriana *Lastra; la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, i els membres de l'Executiva Federal, Francisco Salazar i María Luz Martínez *Seijo.

Si Iglesias accepta començar a negociar un programa de legislatura, segons es vagi avançant es podrà anar concretant l'oferta de Sánchez perquè els 'morats' ocupin llocs intermedis en l'Administració, però fora del Consell de Ministres.

El PSOE encara no ha aclarit si estaria disposat a cedir Secretaries d'Estat. A l'entorn del president hi ha qui defensa que els 'morats' no passin de direccions generals, perquè els secretaris d'Estat i sotssecretaris tenen accés i preparen els continguts dels Consells de Ministres.

Així les coses, Sánchez afronta la seva cinquena reunió amb Iglesias amb l'expectativa d'aconseguir que els 'morats' rebaixin la seva posició d'exigir l'entrada en el Consell de Ministres davant l'amenaça d'una repetició electoral.

El candidat està esperant que Iglesias rebaixi les seves posicions perquè fan mossa en ell els sondejos que vaticinen una caiguda de la seva formació, a la qual la ciutadania podria culpar del bloqueig institucional. Un altre element que podria forçar al líder dels 'morats' a virar la seva posició seria la possibilitat que la plataforma d'Iñigo Errejón es presentés en els comicis de novembre i pogués reduir a Podemos a la mínima expressió.

FALTA DE CONFIANÇA

El líder socialista s'oposa frontalment a formar un Govern de coalició amb Podemos per la falta de confiança que existeix entre ell i Pablo Iglesias. Sánchez ha admès que en cas d'incloure-li en el seu gabinet, hi hauria dos governs en lloc d'un i es perdria la coherència.

Un dels assumptes més sensibles en els quals mantenen opinions divergents té a veure amb la crisi independentista a Catalunya. Aquí Iglesias ha fet passos afirmant públicament que serà lleial amb el Govern en aquesta qüestió. Però en el PSOE estan esperant a veure com concreta Iglesias aquesta garantia.

Catalunya serà doncs una de les qüestions que centrarà bona part de la conversa entre els dos líders, que es veuran en el Congrés dels Diputats.

Iglesias, per part seva, espera que sigui Sánchez el que cedeixi, en considerar que els 'morats' ja s'han mogut, per exemple pel que fa a Catalunya. El líder de Podemos continua incidint que el Govern de cooperació que planteja Sánchez no existeix en cap lloc del món, on són més habituals els executius de coalició.

Per això, proposarà al president del Govern en funcions una negociació "integral" de programa però també d'equips de govern perquè "quan els programes no van acompanyats d'equips de govern, es queden en paper mullat".

A la tarda, Sánchez s'entrevistarà també en el Congrés amb el president del PP, Pablo Casado. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha autoexclòs d'aquesta ronda, malgrat que Sánchez també li va convocar.

El PSOE continua reclamant l'abstenció del PP i de Ciutadans perquè la investidura de Sánchez no tiri endavant amb la necessària abstenció dels independentistes d'ERC i Bildu, que han acordat votar el mateix. Aquesta és la preferència del PSOE, un Govern progressista pactat amb Podemos que tiri a rodar amb l'abstenció de PP i Ciutadans, als quals buscarà per a grans pactes d'Estat.

No obstant això, ni PP ni Ciutadans estan disposats a concedir aquesta abstenció si Sánchez suma els vots suficients per a treure la investidura amb el suport de Podemos, PNB, Compromís, PRC i l'abstenció d'ERC i Bildu. El contrari equivaldria a renunciar a una de les seves armes en l'oposició: que Sánchez es recolzi en els independentistes, malgrat que el PSOE sosté per activa i per passiva que no els donarà res a canvi.

Noticias relacionadas

contador