ep ortuzar pnv 20190508093303
EUROPA PRESS

El president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar, ha afirmat que, perquè el seu partit pugui donar suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern és "fonamental" que pretengui elaborar "un vestit nou per al model territorial" de l'Estat, que substitueixi al de les autonomies, amb l'objectiu que "les realitats nacionals d'Euskadi i de Catalunya convisquin harmònicament amb altres".

En una entrevista a RNE, Ortuzar ha afirmat que ells són "amics del diàleg" i d'arribar a acords, si és possible. En aquest sentit, ha destacat que les institucions funcionen en base a consensos, i considera que la política espanyola "s'ha instal·lat durant els últims anys en una cosa letal, i és que sembla que és més rendible un desacord i un exabrupte, que un acord i que les coses funcionin", ha apuntat.

Després d'assegurar que el PNB "no comparteix aquesta manera de veure la política", ha apuntat que els jeltzales van a les institucions "a col·laborar i a coadjuvar perquè les coses vagin endavant". "Ens agrada que les coses funcionin bé a Euskadi i en les institucions basques que nosaltres governem, i el més lògic és que els altres optin per la mateixa cosa", ha manifestat.

"A l'vestit de l'Estat de les Autonomies que es va dissenyar en el 78 se li han obert ja les costures", diu Ortuzar

Per això, ha assegurat que amb aquesta disposició estaran a partir del dia 26 per encarar la investidura. "Esperem la trucada del president i candidat a la reelecció Sánchez i, en funció del que ell ens plantegi, veurem. La pilota es troba més a la seva teulada que a la nostra", ha assegurat.

Preguntat per si donarien suport un govern de coalició amb Unides Podem o prefereixen un executiu només socialista, ha assegurat que ells són "molt tossuts en què les coses es posin per escrit i es digui per a què es vol un govern, amb quin programa s'ha d'actuar, quines són les prioritats, els marcs en els quals es mourà en política social, socioeconòmica, en política d'inversions, en model productiu, etc".

No obstant, ha apuntat que, per al PNB, és "fonamental en quina política d'estat s'ha d'actuar". "És clar que hi ha una crisi de model territorial enorme, hi ha el tema català, hi ha el problema del finançament autonòmic, estem també els bascos amb la nostra reivindicació d'un nou estatut d'autogovern. Cal donar-li una volta, això té 40 anys i al vestit de l'Estat de les Autonomies que es va dissenyar el 78 se li han obert ja les costures", ha apuntat.

En la seva opinió, "cal tornar a fer un vestit nou per a aquest model territorial i el PNB estarà aquí perquè es pugui donar a llum un nou model territorial en què les realitats nacionals d'Euskadi i de Catalunya convisquin harmònicament amb altres realitats nacionals".

EUROPA

Sobre la possibilitat que CEUS, la coalició que encapçala la jeltzale Izaskun Bilbao, que podria obtenir un escó a Europa, pugui donar suport a una unió de socialistes, conservadors i liberals per frenar populismes, Andoni Ortuzar ha assenyalat que, en aquestes eleccions, per primera vegada, "l'eix esquerra-dreta s'ha trencat, no és el predominant, no és la clau", sinó que ho és l'eix 'europeistes o euroescèptics o antieuropeus'. Per això, ha dit que el seu partit donarà suport a "tot allò que es configuri a favor de l'avanç a Europa, d'una Europa solidària, unida en el social i en l'econòmic, oberta, que respecti els valors fundacionals".

"Aquí no només hi ha els Orban de torn o la Marie Le Pen de torn, o ara a l'Estat espanyol Vox. Hi ha una pulsió antieuropeista, que l'hem vist també amb el Brexit anglès, que cal combatre. Nosaltres no veiem un futur d'Euskadi fora d'Europa, i d'una Europa unida i forta", ha afegit.

Per això, creu que serà "molt bo que Europa tornés pels seus furs, a assumir el paper protagonista que ha de tenir davant d'uns Estats Units que, mentre estigui sota el domini de Trump estarà molt esbiaixada, i també a aquesta emergència dels poders xinès i rus, que sempre construeixen el seu poder amb la desestabilització dels altres".

contador